Het Depressiegala werd voor de derde keer gehouden. Dit keer in de Verkadefabriek in Den Bosch.
Volledig scherm
Het Depressiegala werd voor de derde keer gehouden. Dit keer in de Verkadefabriek in Den Bosch. © copyright Marc Bolsius

Lachen om de ellende tijdens het Depressiegala

DEN BOSCH - Een zaal vol depressieve zwartkijkers raakte maandagavond ontroerd tijdens het Depressiegala in de Verkadefabriek in Den Bosch. Toch werd er vooral veel gelachen. Al is eigenlijk natuurlijk om te janken, als het voelt alsof er 'om elke spier een wielklem zit.'

De avond begon met een videoboodschap van Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij was er graag bij geweest, hier in Den Bosch, maar het cynische toeval wilde dat hij vanavond een wetsvoorstel over verplichte geestelijke gezondheidszorg moest verdedigen in de Eerste Kamer. Blokhuis hoopt dat ‘we’ met z’n allen in de toekomst meer gaan praten over depressies. Want waarom doen we dat wel als we griep hebben, of een gebroken been, maar niet als ons hoofd ons dwars zit? ,,Terwijl juist praten helpt om op tijd hulp te krijgen.”

Watertrappelen

In het dagelijks leven een taboe of niet, maandagavond lachte de zaal vooral. Om de 23-jarige Fimme bijvoorbeeld, de zoon van Bram Bakker, de bekende (tv) psychiater en één van de initiators van het Depressiegala. Fimme die flink aan de drugs zat. Die te maken kreeg met periodes van flinke paranoia en depressies. Hoe het kan dat juist hij, met een vader een moeder die beiden in de geestelijke gezondheidszorg werken, zo in de knel kwam? ,,Ach”, zei hij, ,,heeft de loodgieter thuis ook niet altijd een lekkende kraan?”

Quote

Alsof je niet wakker wordt op kussen vol veren, maar op een kussen met lood.

Ellen Deckwitz:

Er is meer onderzoek nodig, meer geld, meer discussie over depressies, klonk het even later. En meer verhalen om dat zo onnodige taboe te doorbreken. Daarom ook deze avond. Verhalen als die van schrijfster en columniste Ellen Deckwitz, zelf ook ervaringsdeskundige. Ze vertelde hoe het voelt om depressief te zijn, als dat überhaupt al uit te leggen valt. Een poging dan toch: ,,Alsof je niet wakker wordt op kussen vol veren, maar op een kussen met lood. Alsof om elke spier een wielklem zit.” Wat zij doet als ze in een depressie zit? Nou, drie keer in de week zwemmen. Het enige wat een beetje helpt. ,,Keihard watertrappelen tot ik eindelijk blijf drijven."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement