Volledig scherm
Burgemeester Wobine Buijs opent eind september het condoleanceregister voor de nabestaanden van de slachtoffers van het spoordrama is Oss. © ANP

Burgemeester Buijs blikt op tv terug op spoordrama: ‘Ik denk dat Oss en ik dichter bij elkaar gekomen zijn’

OSS - Burgemeester Wobine Buijs heeft het gevoel dat zij en de stad dichter bij elkaar zijn gekomen na het spoordrama in Oss. Dat zegt ze in een speciale uitzending van het tv-programma Kruispunt. ,,Ik had alleen gehoopt dat die dag er niet voor nodig was.”

Voor de camera's vertelt Buijs hoe ze die gitzwarte 20 september heeft beleefd. Toen kwamen vier jonge kinderen om het leven bij een ongeluk met een Stint. De burgemeester vertelt hoe ze op de hoogte werd gebracht van het drama, hoe ze aarzelde de getroffen families te bezoeken en hoe geen enkele training je kan voorbereiden op de impact van zoveel verdriet.

Het massale medeleven in de stad deed haar goed. ,,Mensen hebben een hele diepe band gevoeld dwars door alle lagen van de bevolking heen. Ze voelden zich verbonden in het leed, waardoor mensen zich opnieuw gehecht hebben aan de plek waar ze wonen.”  

Burgemeester in crisistijd

In de uitzending ‘Burgemeester in crisistijd’ komen ook Herman Kaiser en Jan Mans aan bod. Kaiser was burgemeester van Roermond toen een woningbrand daar zes jonge kinderen het leven kostten. Mans was burgervader van Enschede ten tijde van de vuurwerkramp. 

Het programma wordt komende zondag om 23.10 uur uitgezonden op NPO2.

Bekijk hieronder het interview met Buijs na de persconferentie op de dag van het ongeval.

  1. Stint keert niet meer terug in Osse straatbeeld
    PREMIUM

    Stint keert niet meer terug in Osse straat­beeld

    OSS - Dat er in Oss nog ooit een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschijnlijk. De grootste kinderopvangorganisatie AVEM - met 36 vestigingen in de gemeente Oss - doet de elektrische bolderkar voorgoed in de ban. ,,De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakelijk verbonden aan zoveel persoonlijk leed in Oss, dat wij vinden dat het hier niet meer in het straatbeeld past‘’, stelt interim-directeur Sabine Jansen van AVEM.