Volledig scherm
Gemma van Baasbank © Paul Rapp

Ceremoniemeester herdenking spoordrama verkozen tot ritueelbegeleider van het jaar

OSS - Gemma van Baasbank is uitgeroepen tot ritueelbegeleider van het jaar. Ze kreeg landelijke bekendheid toen ze de nationale herdenking begeleidde van het ongeluk met een Stint in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. Van Baasbank werd genomineerd en verkozen door collega’s.

De Nijmeegse zei onlangs in een interview in De Gelderlander dat ze honderden uren nodig had om de herdenkingsdienst in de Lievekamp voor te bereiden. “Het was zo moeilijk, je kunt er zó veel mee fout doen. Die meisjes werden goed beschermd, maar ik wilde graag vertellen wie ze zijn. Dat wilden alle ouders ook. Je voelde in die dagen ook iets sluimeren in de kranten: er zijn vier kindjes dood, maar er gaan vaker kinderen dood en daar hoor je niemand over. Toen zei Floortje Agema, een rouwbegeleider die ook in het mortuarium van het Radboudumc werkt: ‘zullen we koffie drinken?’ Ik dacht: nee, geen tijd! Ze wilde me helpen. Ik heb toen de tekst over de kindjes geschreven en zij enkele andere stukken. Over dat dit verdriet niet van ons allemaal is, maar van deze mensen en dat we er voor hen willen zijn, maar dat we niet weten wat ze doormaken. Dat heeft ze heel goed verwoord.”

Sinds ze de herdenkingsdienst in Oss verzorgde, wordt Van Baasbank vaker gevraagd voor ‘bijzondere’ uitvaarten.

  1. Oss als kermisstad:  ‘Niet de grootste, wel de vaakste’
    PREMIUM
    Column

    Oss als kermisstad: ‘Niet de grootste, wel de vaakste’

    Het nieuwe wijkcentrum in Ussen wordt gecanceld. Dat snap ik best. De kermis was afgelopen, en iedereen was tot de conclusie gekomen dat zolang er kermis is, er helemaal geen geld uitgegeven hoeft te worden aan dorpshuizen, wijkcentra oftewel multifunctionele accommodaties. Alles wat je nodig hebt zijn een paar attracties en een poffertjeskraam. Iedereen komt er, uit alle wijken, uit alle bevolkingsgroepen, -lagen, en -klassen.