Volledig scherm
Een team van onderzoekers verricht metingen bij het station in Oss. © Roy van der Lee/BD

Speelde straling een rol bij het spoordrama in Oss? Dat wordt nu uitgezocht

OSS – Waar bevinden zich langs het spoor in Oss elektromagnetische velden? Hoe sterk zijn die? En kan de straling van invloed zijn geweest op de Stint die eind september bij Oss West verongelukte? Die vragen proberen onderzoekers de komende weken te beantwoorden. Woensdag is begonnen met de metingen.

De meetinstrumenten laten zich nog het best omschrijven als een grote cirkel en een stok, elk op een eigen statief. Daarmee wordt gemeten hoeveel straling er is rond het station, bij de spoorwegovergang, de bovenleiding en de passerende treinen. De spullen staan woensdagmorgen opgesteld bij de overweg aan de Molenstraat in Oss. Daar wordt de apparatuur en de werkwijze getest. Donderdag starten vervolgens de échte metingen. Dat gebeurt ter hoogte van de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss.

Dat is de plek waar het tragische ongeval zich op 20 september voltrok. Die ochtend botste een Stint op een passerende trein. Vier jonge kinderen kwamen daarbij om het leven. Een begeleidster en een vijfde kind raakten ernstig gewond. De metingen op deze locatie zullen waarschijnlijk een dag of vijf, zes duren. De gemeente Oss heeft omwonenden daarover actief geïnformeerd. Ze wil voorkomen dat mensen schrikken van de activiteiten rond de bewuste spoorwegovergang.

Straling is overal

,,Overal in de openbare ruimte is elektromagnetische straling. Dat is volstrekt normaal”, legt woordvoerder Frank Wassenaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport uit. Die organisatie doet samen met het Agentschap Telecom het onderzoek in Oss. ,,Dat komt door de stroom op de bovenleiding, maar ook door de radio, wifi en beveiliging van de trein. Nu willen we weten waar in Oss die velden zich bevinden en hoe sterk ze precies zijn.”

De uitkomsten van het onderzoek worden rond de jaarwisseling verwacht.