Volledig scherm
Bij de plek van de ramp ontstond drie maanden geleden een herdenkingsplek. © ANP

Spoordrama Oss: families en stichting praten voor het eerst over ingezameld geld

OSS - Stichting Treinongeval Oss spreekt begin volgend jaar voor het eerst met de nabestaanden van het spoordrama. De stichting en getroffen families zoeken samen een bestemming voor de ruim 250.000 euro die na het ongeluk werd opgehaald met een online doneeractie.

Het is donderdag precies drie maanden geleden dat bij station Oss-West een trein op een Stint botste. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven. Een begeleidster en een vijfde kind raakten ernstig gewond. Nog diezelfde dag startte een online doneeractie om geld op te halen voor de slachtoffers en nabestaanden. Doel van initiatiefnemer Nick Nietveld was 60.000 euro: 10.000 voor elke getroffene. Maar er kwam ruim vier keer zoveel geld binnen.

Het opgehaalde bedrag staat al een paar maanden op de bankrekening van Stichting Treinongeval Oss. Vertegenwoordigers van deze stichting gaan begin januari voor het eerst in gesprek met de families van de slachtoffers. Ze willen kennismaken en inventariseren wat de wensen van de families zijn.

Lang gewacht

Volledig scherm
De 4.000 knuffels die werden achtergelaten op de tijdelijke gedenkplaats, liggen inmiddels opgeslagen bij het gemeentehuis. © Roy van der Lee/BD

,,We hebben echt even gewacht met het inplannen van zo’n eerste gesprek”, zegt Peter Taylor Parkins, secretaris van de stichting. ,,Want de families hadden de laatste tijd wel wat anders aan het hoofd dan deze doneeractie. Hoe goed die natuurlijk ook bedoeld is.” Taylor Parkins weet dat veel Ossenaren opteren voor een standbeeld of ander monument voor de slachtoffers. Bij station Oss-West of elders in de stad. ,,Dat onderwerp komt vast en zeker ter sprake, maar ik wil niet op de gesprekken vooruit lopen.”

Bij het treinstation ontstond direct na het drama al een spontane gedenkplek. Daar werden talloze bloemen, kaarsen, kaarten en meer dan 4.000 knuffels achtergelaten. Die zijn door de gemeente bewaard en waar nodig schoongemaakt. Ze liggen in een speciale ruimte van het stadhuis te wachten op een nieuwe bestemming. Ook daarover hebben de families van de slachtoffers het laatste woord.

Eind januari duidelijkheid

Taylor Parkins verwacht dat de stichting aan het eind van januari met alle betrokkenen gesproken heeft. Niet lang daarna kan de stichting waarschijnlijk op hoofdlijnen aangeven wat er met het opgehaalde geld gaat gebeuren.