Spoordrama Oss: gemeente plaatst monument, nabestaanden en slachtoffers ontvangen donaties

VIDEOOSS - Op 20 september, precies een jaar na het spoordrama in Oss, onthult de gemeente een monument voor iedereen die een kind heeft verloren. Het gedenkteken krijgt de naam Vlinderboek en komt te staan in het Elzeneindpark, hemelsbreed ongeveer een kilometer van de spoorwegovergang waar het ongeluk met de elektrische bakfiets zich voltrok. Drie meisjes en een jongen (4, 4, 6 en 8 jaar) overleefden de aanrijding niet. Een vijfde kind en de bestuurster raakten zwaargewond.

Tegelijk met het bericht over het monument maakt Stichting Treinongeval Oss bekend dat de nabestaanden en slachtoffers het geld van de doneeracties in ontvangst hebben genomen. Na het ongeluk brachten bijna 17.000 mensen ruim 258.000 euro bijeen om de betrokkenen te steunen. Dat bedrag is door zes gedeeld en dinsdagavond aan de families overgemaakt.

Het overleg met de stichting is gevoerd door advocaten die de nabestaanden en slachtoffers bijstaan in de nasleep van het ongeval. Het is niet bekend waar de juristen nog meer aan werken. Zoals het ook de vraag is wanneer het Openbaar Ministerie (OM) zijn onderzoek afrondt naar de toedracht van het spoorongeluk in Oss en naar de mogelijkheden voor strafrechtelijke vervolging. Het OM zwijgt sinds december over dit onderzoek, ondanks herhaaldelijke verzoeken om informatie.

Schok

Bij station Oss-West stond in de uren na het ongeval spontaan een herdenkingsveld.
Volledig scherm
Bij station Oss-West stond in de uren na het ongeval spontaan een herdenkingsveld. © ANP

Het ongeval schokte afgelopen najaar heel het land. Koningin Máxima had ‘geen woorden’ voor het drama in Oss, premier Rutte was ‘diep geraakt’ en sprak van een ‘verschrikkelijke gebeurtenis’. Vlakbij de bewuste spoorwegovergang ontstond spontaan een herdenkingsplek waar Ossenaren steun zochten bij elkaar. Mensen legden bloemen, kaarsen en meer dan 4.000 knuffels neer. Oss probeerde de periode van rouw af te sluiten met een emotionele herdenkingsdienst in theater De Lievekamp die ook rechtstreeks te volgen was in het stadion van TOP Oss.

Juist om dat collectieve verdriet een plek te geven, wordt Vlinderboek een monument voor meer dan het spoordrama. ,,In de dagen na het spoorongeval deelden vele Ossenaren hun eigen verhaal en gaven aan behoefte te hebben aan een plek waar ze troost kunnen vinden”, zegt burgemeester Wobine Buijs, die wordt geroemd om haar optreden in de dagen na het drama. ,,Vlinderboek is er straks voor iedereen uit onze gemeente die een kind mist.”

Het beeld wordt ongeveer een meter hoog en krijgt een plek in het groene Elzeneindpark. Aan het ontwerp, geïnspireerd op een vlinder,  wordt op dit moment de laatste hand gelegd. Daarom verstrekt de gemeente nu nog geen schetsen. Oss plaatst het werk bewust niet bij station Oss-West. Die plek zou te luidruchtig zijn.

Waardering voor hulpverleners

Na het overmaken van het geld aan de nabestaanden en slachtoffers heeft Stichting Treinongeval Oss nog 3660 euro op de rekening staan. Met dat bedrag wil de stichting een blijk van waardering geven voor hulpverleners, getuigen, omstanders, treinpersoneel en alle anderen die direct of indirect bij het drama betrokken waren. De stichting hoopt uiterlijk op 20 september, bij de onthulling van het monument, bekend te maken hoe de blijk van waardering eruit ziet. Daarna heft de stichting zichzelf op.

  1. Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrijven ze een beetje
    PREMIUM
    Column

    Dromen zijn leuk, maar in Reek overdrij­ven ze een beetje

    Een mens moet dromen, natuurlijk. Dromen maken dingen mogelijk, of het nou een opgeruimd huis is, of iets heel groots in de verre toekomst. Mijn kindjes dromen dat ze brandweerman worden, en voetballer, en een beroemde TikTokker. Ík droom dat ze later schrijver worden, minister-president, of chirurg. Waarschijnlijk worden ze financial controller, accountmanager, en lifecoach ofzo, maar goed, dromen is leuk, ook als je weet dat ze waarschijnlijk niet uit zullen komen. Juist nu, nu de werkelijkheid een soort nachtmerrie is geworden, met een dodelijk virus en een lockdown die maanden duurt.