Stint niet veilig genoeg: voorlopig niet meer terug op de weg

VIDEODEN HAAG/OSS - De Stint mag in de huidige vorm niet meer terug op de openbare weg. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vandaag aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek van TNO, dat vanmorgen wordt gepresenteerd, blijkt dat de elektrische bolderkar niet veilig genoeg is voor personenvervoer.  Het onderzoek naar het spoorongeval met een Stint in Oss op 20 september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, kan nog enkele maanden duren.

TNO concludeert dat er problemen zijn met de rem en de lengte van de remweg van het voertuig. Er treedt een ‘onbeheersbare versnelling op als de nuldraad van de gashendel losraakt’. Aanpassingen zijn nodig voordat de Stint weer terug op de openbare weg mag.

De bolderkar wordt vooral gebruikt door kinderdagverblijven. Die willen de Stint graag weer gaan gebruiken. Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) begrijpt dat het besluit flinke gevolgen kan hebben voor de kinderopvangsector, maar benadrukt dat de veiligheid voorop staat. 

De circa 3500 Stints werden op 1 oktober van de weg gehaald nadat bij een ongeval met de bolderkar in Oss vier kinderen waren omgekomen. Uit een eerste onderzoek bleek dat er ‘potentiële veiligheidsrisico’s’ waren. Er zouden zich problemen met de rem en het gas kunnen voordoen. Ook waren er veranderingen door de fabrikant aan de Stint uitgevoerd die niet aan het ministerie waren gemeld.

Aanpassingen

Begin vorige maand meldde de minister in de Tweede Kamer dat de fabrikant van de Stint nieuwe informatie over aanpassingen aan het voertuig had doorgegeven. Van Nieuwenhuizen zei toen dat die gegevens mogelijk zouden kunnen helpen bij het versnellen van het TNO-onderzoek.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het ongeval van 20 september in Oss zal nog maanden duren. De elektrische bolderkar van een voorschoolse opvang botste toen tegen een trein. Vier kinderen overleden. De begeleidster en een ander kind raakten ernstig gewond.

Volledig scherm
© AD
 1. LIVE | Wilders en Rutte botsten hard: ‘Onpasselijk van zijn krokodillentranen’
  Slotdebat NOS

  LIVE | Wilders en Rutte botsten hard: ‘Onpasse­lijk van zijn krokodil­len­tra­nen’

  De aanslag in Utrecht werpt een flinke schaduw over het NOS slotdebat, aan de vooravond van de Provinciale Verkiezingen. Hoewel de dertien partijen al eerder eigen stellingen hebben ingebracht om over te debatteren, zal het vanavond ook nadrukkelijk gaan over het kabinetsoptreden en de omstandigheden van de aanslag gistermiddag, waarbij drie mensen omkwamen. Mis niks van het debat met ons liveblog.
 2. Provinciale kandidaten laten kansen liggen op social media

  Provincia­le kandidaten laten kansen liggen op social media

  De belangrijkste kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen maken opvallend weinig gebruik van social media, zo blijkt uit onderzoek van deze site. Van alle kandidaten die op de eerste drie plekken van de kieslijst staan, heeft slechts 23 procent een account op Instagram en 12,5 procent procent een officiële Facebookpagina. Alleen op Twitter (66 procent) is de meerderheid van de belangrijkste kandidaten aanwezig. PvdA-kandidaten zijn het meest vertegenwoordigd op sociale media, CDA’ers hebben de meeste volgers.