Stint niet veilig genoeg: voorlopig niet meer terug op de weg

VIDEODEN HAAG/OSS - De Stint mag in de huidige vorm niet meer terug op de openbare weg. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vandaag aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek van TNO, dat vanmorgen wordt gepresenteerd, blijkt dat de elektrische bolderkar niet veilig genoeg is voor personenvervoer.  Het onderzoek naar het spoorongeval met een Stint in Oss op 20 september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, kan nog enkele maanden duren.

TNO concludeert dat er problemen zijn met de rem en de lengte van de remweg van het voertuig. Er treedt een ‘onbeheersbare versnelling op als de nuldraad van de gashendel losraakt’. Aanpassingen zijn nodig voordat de Stint weer terug op de openbare weg mag.

De bolderkar wordt vooral gebruikt door kinderdagverblijven. Die willen de Stint graag weer gaan gebruiken. Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) begrijpt dat het besluit flinke gevolgen kan hebben voor de kinderopvangsector, maar benadrukt dat de veiligheid voorop staat. 

De circa 3500 Stints werden op 1 oktober van de weg gehaald nadat bij een ongeval met de bolderkar in Oss vier kinderen waren omgekomen. Uit een eerste onderzoek bleek dat er ‘potentiële veiligheidsrisico’s’ waren. Er zouden zich problemen met de rem en het gas kunnen voordoen. Ook waren er veranderingen door de fabrikant aan de Stint uitgevoerd die niet aan het ministerie waren gemeld.

Aanpassingen

Begin vorige maand meldde de minister in de Tweede Kamer dat de fabrikant van de Stint nieuwe informatie over aanpassingen aan het voertuig had doorgegeven. Van Nieuwenhuizen zei toen dat die gegevens mogelijk zouden kunnen helpen bij het versnellen van het TNO-onderzoek.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het ongeval van 20 september in Oss zal nog maanden duren. De elektrische bolderkar van een voorschoolse opvang botste toen tegen een trein. Vier kinderen overleden. De begeleidster en een ander kind raakten ernstig gewond.

Volledig scherm
© AD