Stint ontvangt in Putten eerste wagens voor reparatie na drama Oss

VideoDe eerste Stint-voertuigen worden voor reparatie ingeleverd in Putten. Dat laat een woordvoerder van Stint weten.

In Putten heeft de firma van de elektrische bolderkar een grote werkplaats waar de Stints in elkaar gezet worden. De ingeleverde Stints komen vooral van kinderdagverblijven die deze weer willen gebruiken, zodra ze weer de weg op mogen. Er zijn zo’n 3.000 Stints in Nederland.

Extra rem

Dinsdag werd bekend dat de Stint na reparaties waarschijnlijk weer de weg op kan. De voertuigen moeten onder meer een extra rem krijgen, er mogen nog maar acht personen in vervoerd worden en er moeten veiligheidsgordels aangebracht worden. Minister Van Nieuwenhuizen denkt dat met deze aanpassingen de Stint weer veilig verklaard kan worden. Alleen zal ook de Kamer nog moeten beslissen of zij dat eveneens vindt.

Verboden

Volledig scherm
© ANP

De Stint - een elektrische bolderkar, waar kinderdagverblijven veelal kinderen mee vervoerden - raakte vorig jaar in opspraak. Bij een botsing tussen een Stint en een trein in Oss kwamen vier kinderen om het leven. In rapporten na het ongeluk werd helder dat voertuigen als de Stint te weinig waren gecontroleerd op veiligheid om toegelaten te worden op de weg.

De Stint werd bovendien als onveilig beoordeeld na TNO-onderzoek; een onderzoeksbureau dat voor de overheid de Stint herbeoordeelde. Minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur) verbood het voertuig daarom na het ongeluk.

Kosten

Volledig scherm
De Stints die in Putten worden ingeleverd. © -

,,Wij zien perspectief om de aanpassingen te kunnen doen die nodig zijn’’, laat een woordvoerder weten van Stint. ,,En we hebben de doelstelling dat de Stint weer kan gaan rijden.’’ De kosten van het aanpassen van de Stint worden wél deels doorberekend aan de klant, laat de woordvoerder weten. ,,Wij zien geen andere mogelijkheid dan dat toch te doen. Dat zullen geen duizenden euro's zijn maar enkele honderden euro's.’’

De Stints die ingeleverd worden, worden gedemonteerd om daarna volgens de nieuwe normen weer opgebouwd te worden. 

De eigenaar Edwin Renzen heeft eraan gedacht om de naam te veranderen, laat de woordvoerder weten. Zo zou de nieuwe Stint in naam niet doen herinneren aan het drama in Oss. ,,Maar in de media zal men waarschijnlijk snel spreken over de voormalig Stint, vermoedden wij... Daarom houden we de naam Stint aan.’’

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)