Volledig scherm
PREMIUM
De Heliconleerlingen in het Veemgebouw. © Helicon Helmond Facebook

Helmondse leerlingen tijdens Dutch Design Week: ‘Even wennen aan drinkbare sla’

EINDHOVEN/HELMOND - Ooit geweten dat sla goed groeit door vissenpoep? Zes leerlingen van Helicon uit Helmond bewijzen dat tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. In negen dagen serveren zij naar verwachting een kleine tweehonderd kilo groenvoer in hun pop up saladbar.

Het ziet er bijzonder uit. Op de vijfde etage van het Veemgebouw in Eindhoven staan vier grote visbakken met daarin zo’n zeshonderd forellen. Hun uitwerpselen worden via een pompsysteem naar de tientallen meters lange bedden met slaplanten en kleikorrels gepompt. Door die korrels worden de uitwerpselen weer gefilterd, waardoor het overgebleven, schone water weer terug naar de vissen gepompt kan worden. De cirkel is rond, precies wat de Helmondse leerlingen voor ogen hebben. ,,Grond van boeren wordt vaak niet met rust gelaten. Er wordt veel in geknald en je krijgt veel afvalstoffen in de grond. Hier doen we dat anders”, legt derdejaars leerling Romy Manders de ‘stadslandbouw’ uit.

  1. Clubs geschokt door hoge rekeningen die fotografe stuurt voor ‘gratis’ foto's
    PREMIUM

    Clubs geschokt door hoge rekeningen die fotografe stuurt voor ‘gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.