Volledig scherm
Beten van de processierups op de huid van Karin Donker © Karin Donker/Facebook

Bezoekers van de Efteling hebben last van irriterende plaag processierupsen: ‘Opeens had ik allemaal rode bultjes op mijn lichaam’

KAATSHEUVEL - Bezoekers van de Efteling hebben last van de eikenprocessierupsen die óók daar in de bomen hangen. ,,Ik kreeg na een dagje pretpark opeens last van jeukende rode bultjes op mijn lichaam”, zegt Karin Donker. Ze was er afgelopen zaterdag, maar denkt dat ze de komende twee weken nog niet af is van de rode vlekken. 

Donker bezocht afgelopen zaterdag het park en zegt dat ze in aanraking kwam met de rups in de buurt van de attractie Carousel. Woensdagmiddag heeft ze nog steeds last van de bulten. Haar dokter vertelde haar dat de irritatie wel twee weken kan aanhouden.

,,Eerst dacht ik dat het muggenbulten waren, maar na onderzoek blijkt dat het de eikenprocessierups moet zijn geweest.” Ook heeft ze sinds zaterdag enorm veel last van oorpijn en pijnlijke kaken.

Haartjes verspreiden in de wind

Volledig scherm
Eikenprocessierups © Getty Images/iStockphoto

De haartjes die de dieren afscheiden kunnen zorgen voor huiduitslag, zwellingen, jeuk en prikkende ogen. Daarvoor hoeven de dieren niet eens aangeraakt worden: de haartjes verspreiden door de wind. 

Donker komt graag in de Efteling en weet dat het park veel geeft om de veiligheid van de bezoekers. Dinsdag werd er een waarschuwing uitgegeven: ,,De rupsen en vooral de brandhaartjes die zij loslaten kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het zijn er niet meer dan normaal in deze tijd van het jaar, maar door het warme weer zijn ze er nu ineens met veel”, verklaart een woordvoerster van het park. 

In de omgeving van de Efteling staan veel eikenbomen, waar de rupsen waarschijnlijk ook opzitten. ,,De Efteling kan hier niks aan doen, die rupsen zijn echt overal”, zegt Donker.

Een plaag

De dochter van Melissa Djelena zat ook onder de rode bulten na een dag in het pretpark. ,,Wij kwamen terug van de Efteling en toen zei ze: ‘mama, auw.’ Ze keek op haar lichaam onder haar shirt en zag grote rode bulten. ,,Ze zei dat ze enorm jeukten, dus we zijn meteen naar de dokterspost gegaan.” Na ongeveer een week verdwenen de bulten en de jeuk. 

Onder het bericht van deze krant, waarin het Brabantse pretpark waarschuwt voor de rupsen in de bomen, reageren veel mensen op Facebook. Ook zij hebben last van de kleine haartjes van de rupsen. ,,Ik heb kleine bultjes op mijn lichaam”, reageert een lezer. Ook twijfelen sommige lezers of ze het park nog wel moeten bezoeken de komende tijd: ,,Ik weet niet of we morgen nog naar de Efteling gaan hoor!”

Verwijderen van nesten

Het park heeft klimteams ingezet om de nesten hoog in de boom te verwijderen. Dat gebeurt buiten de openingstijden. De lage nesten en kruipende rupsen worden zo snel mogelijk na ontdekking verwijderd. ,,Bezoekers hoeven zich geen grote zorgen te maken, maar ik zou ze wel adviseren op te letten als ze gaan zitten en niet zomaar tegen een boom gaan hangen.” 

De komende tijd denkt Donker nog veel last te hebben van de rode bultjes. ,,De jeuk wordt al wat minder, maar duurt misschien nog wel een week.”

Tilburg e.o.