Volledig scherm
V.l.n.r. Marc van den Tweel (Natuurmonumenten) Roodkapje, Fons Jurgens (Efteling) en Celcuk Akinci (BMF) planten samen de eerste eik in het gebied. © FOTO LEVIN & PAULA PHOTOGRAPHY VOF

Efteling maakt afspraken met natuur- en milieuclubs

KAATSHEUVEL - De Efteling, Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie gaan nauw samenwerken om de duurzaamheid en leefbaarheid in het gebied tussen Kaatsheuvel, het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en Tilburg te versterken. 

De organisaties willen samen zorgen voor een goede balans tussen natuur, recreatie en economische ontwikkeling in het gebied, waar de Efteling flink gaat uitbreiden. 

Natuurmonumenten zal een aantal gronden in het zuiden van natuurgebied het Loonsche Land aankopen. Deze gronden zijn sinds de jaren ’50 eigendom van Stichting Natuurpark de Efteling. Door de overdracht van de gronden wordt de rust en de natuur(functie) in het gebied voor de lange termijn verzekerd. Het gebied blijft toegankelijk.

Natuurbrug over N261

Ter hoogte van de gemeentegrens tussen Tilburg en Loon op Zand wordt een natuurbrug (recroduct) over de N261 aangelegd, die de natuurgebieden aan weerszijden van de weg met elkaar verbindt. Boomkikkers, padden, salamanders en mogelijk ook grotere zoogdieren kunnen oversteken, evenals fietsers en wandelaars. De natuurbrug is een onderdeel van de natuurcompensatie die nodig is voor de uitbreiding van de Efteling. 

Het pretpark investeert tientallen miljoenen euro's om ook meer buitenlandse gasten te trekken en zo door te groeien naar zes tot zeven miljoen bezoekers in 2030.  Er komt een nieuw parkeerterrein aan de Horst/N261 voor zo'n 1.500 auto's. En een extra toegangsroute naar het attractiepark via de Eftelingsestraat. Met deze maatregelen aan de zuidkant wil de Efteling op drukke dagen de Europalaan ontlasten. Ook het dorp Kaatsheuvel zal hierdoor beter bereikbaar blijven.

Eftelingsestraat doorgetrokken

Quote

Verkeer uit noorden en het zuiden splitsen.

Wethouder Gerard Bruijniks

De voorkeursvariant voor de zuidelijke ontsluiting, verkeer dus vanuit Tilburg/Loon op Zand, is vastgelegd in het ontwerp-bestemmingsplan 'Wereld van de Efteling 2030'. Een parkeerplaats op grotere afstand, op de voormalige vloeivelden bij de rotonde, is hierdoor niet meer nodig. Wel zal de Horst vanaf de Bergstraat - Heideweg moeten worden aangepast. Dat geldt ook voor de Eftelingsestraat. Die krijgt twee rijbanen en wordt doorgetrokken bij het huidige parkeerterrein van Bosrijk.

,,We willen zo het verkeer naar de Efteling uit het noorden en het zuiden splitsen", aldus wethouder Gerard Bruijniks (Gemeentebelangen). Berekend is dat het scheiden van de verkeersstromen op 74 dagen per jaar nodig zal zijn bij een bezoekersaantal van 7 miljoen in 2030. 

Wisselstroken Europalaan

Maar zover is het nog niet. De Efteling voorziet tot 2020 een groei naar jaarlijks 5 miljoen gasten en dat past nog binnen de capaciteit van de Europalaan. Die krijgt vanaf deze zomer wisselstroken in de ochtend- en de avondspits om opstoppingen daar en files op de Midden-Brabantweg te voorkomen. ,,Met deze maatregel verwachten we nog maar maximaal vijftien dagen per jaar eenmaal daags stagnatie."

Directeur Fons Jurgens ziet de nu gekozen oplossing als ,,de optimale mix voor omwonenden, natuur en milieu en de Efteling". Zowel met de bewoners als met Natuurmonumenten en de BMF is afgelopen dagen nog gesproken om bezwaren weg te nemen. ,,Ook de beschermde vleermuizen in het Mommersbos en het wildviaduct worden op deze manier ontzien", meldt Jurgens.

Efteling Hotel

De voorgenomen omlegging van de Horst langs de N261 is op het eind bij de Europalaan zodanig aangepast dat het Efteling Hotel straks binnen de parkgrenzen staat. Zoals bekend wil de Efteling eerst uitbreiden aan de oostkant. Er komt acht hectare Reizenrijk bij, inclusief een grote, nieuwe attractie. Maar er mag nog niet worden begonnen, zo bepaalde de gemeenteraad van Loon op Zand onlangs.

Het ontwerp-bestemmingsplan en de bijbehorende Milieu Effect Rapportage liggen vanaf 1 maart tot en met 11 april ter inzage, ook digitaal. Gedurende zes weken kunnen zienswijzen worden ingediend. 

Volledig scherm
De Eftelingsestraat wordt de zuidelijke toegangsweg naar de Efteling. © Nico Snels/BD
Volledig scherm
Langs de Horst komt een nieuw parkeerterrein voor 1.500 auto's. © Nico Snels/BD
Volledig scherm
Verkeer vanuit Tilburg kan op drukke dagen bij Loon op Zand de N261 verlaten en dan via de Heideweg, Horst en Eftelingsestraat naar de Efteling. © Nico Snels/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.