Volledig scherm
Het nieuwe glas-in-lood boven de hoofdentree in het Huis van de Vijf Zintuigen bij de Efteling. © Foto Ricardo Smit

Efteling vereeuwigt namen personeel in glas-in-lood kunstwerk boven hoofdentree

KAATSHEUVEL - Hij deed al denken aan een kathedraal, de imposante entree van de Efteling. Sinds kort ontbreekt ook het glas-in-lood niet meer in het Huis van de Vijf Zintuigen.  

Vooral als de zon door de gekleurde ramen schijnt, schitteren de afbeeldingen in het daglicht. De entree van de Efteling is een prachtig kunstwerk rijker. Wie onder de rieten kap van het Huis van de Vijf Zintuigen staat om het attractiepark te betreden, kan het niet missen: het nieuwe glas-in-lood bovenin de achterwand. 

Geschenk van directie

Een geschenk van de directie aan het personeel van het Kaatsheuvelse recreatiebedrijf. Uit dank voor hun inzet bij het record van 5,18 miljoen bezoekers in 2017 kregen de medewerkers vorig jaar een bijzonder cadeau van hun hoogste bazen. 

Op 67ste verjaardag

Als blijvende herinnering zouden alle namen en die van hun gezinsleden vereeuwigd worden op de pui van de hoofdingang. Op 31 mei, de 67ste verjaardag van de Efteling, was het zover en werd het glas-in-lood onthuld. In het werk zijn allerlei bekende (sprookjes)figuren duidelijk herkenbaar. 

Het idee komt van voormalig directielid Olav Vugts en het ontwerp werd in eigen huis bedacht en uitgevoerd. Alles bij elkaar 462 uur werk. 

6703 namen

De raampartij heeft een oppervlakte van circa 150 vierkante meter. In totaal staan er 6703 namen op, verdeeld over ruim 2000 ruitjes voor iedere medewerker en zijn familieleden. Alle werknemers krijgen hun eigen raampje, door de Efteling ‘wybertje’ genoemd, ook nog los voor thuis.  

Volledig scherm
In ieder ruitje staat de naam van een Efteling-medewerker en zijn familieleden. © Foto Ricardo Smit
  1. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
    PREMIUM

    Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

    KAATSHEUVEL - Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

Tilburg e.o.