Volledig scherm
Show Ravelijn © Efteling

Efteling zwicht niet voor dierenactivisme: 'We gaan de show Raveleijn niet heroverwegen door deze harde schreeuwers’

KAATSHEUVEL - De Efteling zwicht niet voor de vier dierenactivisten die zondag een voorstelling van Raveleijn verstoorden. ,,We gaan de show niet heroverwegen door deze harde schreeuwers”, zegt woordvoerder Mariëtte Siezenga. 

Vier actievoerders van de Vegan Strike Group sprongen zondag tijdens de show Raveleijn de arena in. Het zorgde voor boosheid en verdriet op de tribune, waar veel kinderen zaten. De Efteling-woordvoerster noemt de actie van de demonstranten ‘ontoelaatbaar’. ,,Wij vinden het heel vervelend. Vooral omdat het gebeurde voor de ogen van onze gasten, die met hun gezin genoten van een dagje weg.”

De demonstratie kwam niet uit de lucht vallen. Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen stuurde dinsdag een tweet waarin ze de Efteling beschuldigde van dierenmishandeling door paarden rond te laten rennen met een brandend deken op de rug. Het bericht ontstak het vuur bij dierenactivisten, maar toch hield de Efteling geen rekening met een protestactie.

‘Niet verwacht’

,,We hadden dit niet verwacht. Juist omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag zo duidelijk heeft laten weten dat de show aan alle regels voldoet en de Efteling haar zaakjes dik voor elkaar heeft”, stelt Siezenga. ,,We dachten er met Kamervragen vanaf te komen, om het zo maar te zeggen.” 

De woordvoerster veroordeelt de actie. ,,De demonstranten brachten de veiligheid van zichzelf, de bezoekers en onze medewerkers in gevaar. We zijn heel tevreden met de reactie van onze acteurs, die de demonstranten uit de arena dirigeerden en overdroegen aan de beveiliging. Het was de best mogelijke reactie”, stelt Siezenga, na het zien van filmpjes van het incident. ,,Er is niemand gewond geraakt.”

De vier demonstranten zijn aangehouden door de politie. Efteling doet aangifte van het verstoren van de openbare orde. ,,Ik heb begrepen dat er ook gasten zijn die aangifte willen doen, maar ik weet niet waarvoor.”

Extra beveiliging

Door het protest werd de show niet afgemaakt. De eerstvolgende voorstelling die stond gepland, ging gewoon door - met extra beveiliging. ,,We wilden zo snel mogelijk over tot de orde van de dag. Om deze figuren vooral geen groter podium te geven dan ze nu toch al krijgen. En om onze gasten een leuk dagje weg te bieden. We zien geen reden om de show aan te passen, mede door het signaal van de NVWA die zegt dat wij onze zaken op orde hebben.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (26%)
1784 stemmen