Van racisme betichte Efteling-attractie Carnaval Festival gaat op de schop: Afrikaanse bosjesmannen voortaan zonder neusringen

VideoKAATSHEUVEL - Eén van de bekendste en meest geliefde attracties van de Efteling krijgt binnenkort een enorme opknapbeurt. Het Brabantse pretpark legt enkele miljoenen neer om van het 35 jaar oude ‘Carnaval Festival’ een moderne attractie te maken die weer in het huidige tijdsbeeld moet passen.

Hiervoor gaan onder andere de omstreden Afrikaanse en Aziatische poppen, die door critici als ‘racistisch’ en ‘discriminerend’ worden gezien, zowel in uiterlijk als gedrag op de schop. 

Dat laat een woordvoerder van de Efteling aan deze krant weten. Het totale onderhoud kost het park zo’n drie miljoen euro. Eind mei moet de attractie weer opengaan.

Meer diversiteit

De afgelopen jaren lag Carnaval Festival - bekend om het onweerstaanbare muziekje - regelmatig onder vuur. Volgens diverse actiegroepen en critici zijn enkele karakters in de kinderattractie van racistische clichés voorzien. 

Vooral de Afrikaanse bosjesmannen met ringen door hun neusgaten moeten het ontgelden, en ook de Aziatische poppen worden met hun spleetogen en hazentanden te stereotiep neergezet, luidt de kritiek.

Geen neusringen

Volledig scherm
Deze figuren gaan we straks dus niet meer terugzien in Carnaval Festival © Dolph Cantrijn

De Efteling meldt dat deze en ook andere scènes straks beter aansluiten bij het oorspronkelijke thema van de attractie. Zo krijgen de Afrikaanse poppen meer traditionelere klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar, de Aziatische figuren krijgen meer diversiteit in hun haardracht en kledingstijl. ,,Het wordt nog meer een feestje, alleen dan van deze tijd”, belooft directeur Fons Jurgens.

Hoewel de felste tegenstanders van Carnaval Festival de make-over als een overwinning zullen zien, ontkent woordvoerster Mariëtte Siezenga dat het park hen tegemoetkomt.

,,Natuurlijk luisteren we naar alle kritieken en nemen we alle signalen serieus, van zowel actiegroepen als van onze buitenlandse gasten. Maar het is niet zo dat die geluiden de basis vormden voor de veranderingen die we nu doorvoeren.”

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Een schets van de nieuwe Afrikaanse setting in Carnaval Festival © Efteling

‘Voor iedereen herkenbaar’

Carnaval Festival wordt immers niet alleen op het gebied van thematisering aangepakt, legt Siezenga uit. ,,De attractie krijgt een enorme technische update en dat gaan de bezoekers straks merken ook. Verder wordt de showverlichting compleet vervangen door duurzame led-lampen. Alleen dat kost ons al een miljoen euro. Verder hebben we 275 poppen waarvan we er honderd gaan aanpassen. We kijken dus niet alleen naar de Aziatische en Afrikaanse werelden, maar naar de attractie als geheel.”

De Efteling benadrukt dat Carnaval Festival ondanks alle wijzigingen ‘voor iedereen herkenbaar blijft’. ,,En dat betekent dat dezelfde vrolijkheid, dezelfde muziek en dezelfde deuntjes terug zullen keren. We vinden alleen belangrijk om de ontwikkelingen in de wereld goed in de gaten te blijven houden. Carnaval Festival is een hele andere tijdsgeest dan nu gebouwd en daar moet je op een gegeven moment rekening mee gaan houden. Wij willen een attractie die de komende tien jaar mee kan en waar iedereen van kan genieten.”

Monsieur Cannibale

In het verleden was er ook ophef over het vermeende racistische en kwetsende karakter van Monsieur Cannibale. De Efteling kreeg daarover klachten, vooral van internationale bezoekers. Een actiegroep eiste dat ook die kwetsende clichés moesten worden weggehaald. 

Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet gepland maar worden zeker overwogen zodra de attractie onderhoud nodig heeft, aldus een woordvoerder.

Tegenstanders Carnaval Festival

De felste tegenstanders van Carnaval Festival staan bekend als de actievoerders van ActiegroepSOS (Stop Oppressive Stereotypes). Zij beschuldigen de Efteling er al jaren van kinderen ‘met onderdrukkende stereotyperingen te vermaken en indoctrineren’. 

‘Aangezien kinderen beïnvloedbaar zijn moeten zij gevrijwaard blijven van dit soort negatieve beeldvorming of zelfs de schijn ervan. De ladder van onderdrukking begint namelijk bij stereotyperingen’, schreef de groep enkele jaren geleden in een open brief.

‘Wij vinden dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora.’

Tilburg e.o.