Volledig scherm
Stadion Galgenwaard in Utrecht. IS zou oproepen tot een aanslag in dat stadion tijdens het aankomende EK voetbal voor vrouwen. © ANP

NCTV: geen concrete dreiging rond EK voetbal voor vrouwen

Er is geen sprake van een concrete dreiging rond het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen dat in ons land wordt gehouden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft geen aanwijzingen dat er een aanslag gepleegd zal worden tijdens het kampioenschap.

Wel worden er in overleg met de speelsteden en de KNVB uit voorzorg maatregelen getroffen zoals zichtbare aanwezigheid van de politie en scherpe toegangscontroles rond de stadions, aldus de NCTV vandaag. 

Onderzoek

De NCTV wijst erop dat het bericht in de media van gisteren een oproep was tot een aanslag en geen aankondiging. ,,Op dit moment heeft de NCTV geen signalen ontvangen dat er gehoor wordt gegeven aan die oproep''.

De voorzorgsmaatregelen worden genomen omdat de NCTV ondanks dat er geen concrete dreiging is, niet aan de oproep voorbij wil gaan. Het bericht kan namelijk ,,ook anderen op ideeën brengen''. Volgens de NCTV is het EK Vrouwenvoetbal veilig te bezoeken. Het kampioenschap begint zondag. Als de signalen over de dreiging wijzigen, dan stelt de NCTV dat hierover wordt gecommuniceerd en dat er verdere maatregelen worden getroffen. 

Oproep

Het was terreurwatcher SITE Intelligence Group dat de oproep op een pro-IS-kanaal op de chatapp Telegram meldde. Daarin riep IS lone wolves, terroristen die alleen werken, op een aanslag te plegen tijdens de EK-wedstrijd tussen de voetbalvrouwen van Engeland en Schotland op 19 juli in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Naar aanleiding hiervan heeft de NCTV de mogelijke dreiging onderzocht.