Volledig scherm
PREMIUM
© Tom Janssen

Kiezen voor Europa

opinieOp 23 mei, komende donderdag, kiezen we opnieuw voor Europa. Maar waar begint Europa eigenlijk? En waar houdt het op? 

Een aantal politieke partijen – waaronder CDA en VVD – vond het onlangs nodig om in de Tweede Kamer een merkwaardige motie te ondersteunen, ingediend door SGP en SP. Daarin wordt gevraagd om het perspectief van een ‘steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa’ uit de EU-Verdragen te halen. Men vond dat kennelijk wel een aardig praatje met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei. ‘Want kijk’, moeten ze gedacht hebben, ‘als een soortgelijk pleidooi David Cameron indertijd (2013-2016) stemmen heeft opgeleverd, dan mogen ook wij electorale winst verhopen van onze dappere stappen’. Of zoiets.

  1. Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!
    PREMIUM

    Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!

    Op YouTube is een prachtig filmpje te vinden waarin mensen op straat – we schrijven 1998 – gevraagd wordt of ze een mobiele telefoon hebben. Veruit de meesten antwoorden van niet. Want, zeggen ze – en wat waren die mensen eigenlijk wijs! – waarom zou je in vredesnaam áltijd bereikbaar willen zijn? Wat een aanstellerij trouwens, zo’n ding: zo belangrijk dat ze zo vaak gebeld worden zijn ze helemaal niet. Een mevrouw moet zelfs ­lachen: dan ben je aan het fietsen of zo en dan word je gebeld, het idéé!