Volledig scherm
Yeliz Doğan © @BD

Geen zetelwijzigingen na definitieve uitslag in Den Bosch, Yeliz Doğan (GroenLinks) met voorkeursstemmen in de raad

UPDATEDEN BOSCH - De zetelverdeling in de gemeenteraad van Den Bosch is definitief en wijkt niet af van de voorlopige uitslag van afgelopen woensdagavond. Yeliz Doğan (GroenLinks) is de enige kandidaat die op voorkeursstemmen een zetel veroverde. Met haar 508 stemmen stoot zij René Vonk uit de raad

De 31-jarige Doğan is van Turkse komaf en werkt als juriste voor de gemeente Goirle. Voor de in de Hofstad geboren en getogen Bossche hingen in haar buurt tal van posters met haar naam en gezicht. ,,Ik wilde sowieso een plaats in de top tien bij Groen Links, maar wilde ook graag de raad in. Waarom? Omdat ik een passie heb voor de stad, de mens en de natuur. Daar wil ik me voor inzetten'' 

Dat Doğan via voorkeursstemmen in de raad zou komen, zag ze niet aankomen. ,,Bij de vorige verkieizngen had ik 282 stemmen. Ik dacht er misschien honderd meer bij te krijgen.'' Het debuterend raadslid heeft in de fractie van GroenLinks de ervaren Ufuk Kâhya, Esther de Ruiter en Antoon van Rosmalen aan haar zijde. 

Burgemeester Jack Mikkers zette vrijdagochtend de cijfers nog maar eens op een rijtje: de VVD blijft met vijf zetels de grootste, de winst van de Bossche Groenen met twee zetels naar drie en de winst van GroenLinks van drie naar vier zetels gaat voor altijd de boeken in. 

De zetelverdeling voor de komende vier jaar ziet er als volgt uit: VVD 5, D66 5, GroenLinks 4, CDA 4, Rosmalens Belang 3, Bossche Groenen 3, PvdA 3, SP 3, Bosch Belang 2, Leefbaar 's-Hertogenbosch Paul Kagie 2, Bossche Volkspartij 2, PVV 1, gewoon ge-DREVEN 1, 50PLUS 1.  

De uitslag van de Kieskring Den Bosch liet volgens burgemeester Jack Mikkers iets langer op zich wachten omdat een stembureau in Someren vergeten was de stemmen voor het referendum te tellen. 

De 39 gekozen raadsleden in Den Bosch: 

VVD (5): Jan Hoskam, Ralph Geers, Eva Eigenhuijsen, Mikhael Hack, Hanneke Welten. D66 (5): Mike van der Geld, René van den Kerkhof, Inge Visschedijk, Annemarie Hoog Antink, Daan Peters.  GroenLinks (4): Ufuk Kâhya, Esther de Ruiter, Antoon van Rosmalen, Yeliz Doğan. CDA (4): Huib van Olden, Marianne van der Sloot, Ingrid van Zwambagt, Olaf Thelissen. Rosmalens Belang (3): Roy Geers, Antoon de Groot, Roos van der Kallen. SP (3): Bram van Boven, Cecile Visscher, Ans Lokhoff. De Bossche Groenen (3): Judith Hendrickx, Will Hoeben, Rianneke Mees. PvdA: (3): Pieter Paul Slikker, Fouad Kabbouti, Jolanda van Gool. Bossche Volkspartij (2): Nol Roos, Joep Gersjes. Leefbaar 's-Hertogenbosch Paul Kagie (2): Paul Kagie, Rinie Mees. Bosch Belang (2): Paul van der Krabben, Frans van Valkenburg. PVV (1): Alexander van Hattem. 50PLUS (1):  Adriana Hernández. gewoon ge-DREVEN (1): Sjef van Creij.  

Volledig scherm
Tevredenheid bij de VVD tijdens de verkiezingsavond. Met lijsttrekker Jan Hoskam (gebalde vuist), fractievoorzitter Ralph Geers (rechts) en Andre Rotman (midden). © copyright Marc Bolsius
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement