Volledig scherm
Carine Blom van Progressief'96 (links) verklaart de winst van haar partij bij de gemeenteraadsverkiezing in Haaren. Naast haar Boy Scholtze van de VVD. Schuin tegenover haar glundert de andere winnaar: lijsttrekker Ans Beijens van het CDA. Kopman Johan van den Brand van Samenwerking'95 is minder blij. Helemaal rechts burgemeester Jeannette Zwijnenburg. © Johan van Grinsven

Reële optie in Haaren: oppositie en coalitie wisselen van rol

HAAREN - Nu het stof van de verkiezingsuitslag ook in Haaren is neergedaald, is het aan de winnaar Progressief'96 om de onderhandeling over een nieuwe coalitie te leiden. En dat gaat ook gebeuren, aldus lijsttrekker Carine Blom. 

,,Eerst zetten we in ons eigen partijteam de zaken op een rijtje, dan gaan we de gesprekken met de andere drie partijen aan", zegt zij. 

Op voorhand sluit Blom niemand uit. Hoewel de politieke verhoudingen af en toe stekelig waren in de afgelopen vier jaar, komt er volgens haar geen bijltjesdag. ,,We willen een constructieve laatste raadsperiode in de gemeente Haaren. We hebben tijdens de verkiezingscampagne ook gehoord dat inwoners het gesteggel beu zijn. Wij gaan dan ook op inhoud met de andere partijen praten. Er ligt veel werk op ons te wachten, de opsplitsing en grote projecten zoals de vernieuwing van het spoor en de N65. Daarom moet er nu een stabiele coalitie komen."

Drie wethouders

Gezien het vele werk dat wacht, lijkt het Blom logisch dat Haaren dit keer geen twee wethouders krijgt maar drie. Over de opties die nu mogelijk zijn in Haaren doet zij geen uitspraak, behalve deze: ,,We moeten natuurlijk de verkiezingsuitslag respecteren. Wij en het CDA hebben gewonnen en coalitiegenoten Samenwerking'95 en VVD verloren. Maar alles is nog open: een smalle coalitie van twee partijen of een brede van meer partijen."

Zetelverdeling

Hoewel morgen, vrijdag 23 maart, de definitieve verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt, lijkt de zetelverdeling al vast te staan in Haaren: Progressief'96 vijf zetels, Samenwerking'95 vier, CDA vier en VVD twee.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement