Cees van Hoof van Gemeenschapslijst aan het woord tijdens de bijeenkomst in Diessen.
Volledig scherm
Cees van Hoof van Gemeenschapslijst aan het woord tijdens de bijeenkomst in Diessen. © BD

Overleg raadsbrede coalitie in Hilvarenbeek wankelt, maar gaat door

DIESSEN - Alle vier de fracties in Hilvarenbeek gaan vooralsnog door met het overleg over een raadsbrede samenwerking. Vooralsnog, want de benoeming van de wethouders lijkt een behoorlijk struikelblok te worden. Dat bleek zaterdagochtend tijdens de tweede openbare bijeenkomst in Hercules in Diessen, waar Gemeenschapslijst het nog spannend maakte.

Maandag beleefde het overleg een valse start omdat initiatiefnemer HOI Werkt nauwelijks antwoorden had op vragen van de andere partijen. Zaterdag kwam HOI Werkt wel beslagen ten ijs. Raadslid Gon Boers gaf een heldere presentatie over wat zo'n raadsbrede samenwerking volgens haar partij inhoudt. Op grote lijnen leken Gemeenschapslijst, CDA en VVD zich daar in te kunnen vinden, totdat de benoeming van de wethouders aan bod kwam.

Krom

Quote

Dan heb je het over een raadsbrede coalitie maar sluit je dus toch één partij uit

Cees van Hoof (Gemeenschapslijst)

Raadslid Cees van Hoof (Gemeenschapslijst) wilde weten of een raadsbrede samenwerking ook betekent dat Hilvarenbeek vier wethouders krijgt, namelijk voor iedere partij één. Boers legde uit dat wethouders niet meer namens een partij in het college zitten en dat partijkleur wordt losgelaten: ,,We kiezen wethouders op basis van competentie. Zij zitten er namens de hele raad. Wat ons betreft blijft er maximaal 2,7 fte beschikbaar voor de wethoudersposten. Hoe we die invullen, daar moeten we het over hebben."

Van Hoof nam echter geen genoegen met dat antwoord. Hij wilde weten of HOI Werkt drie of vier wethouders wilde. Toen Boers haar persoonlijke voorkeur voor drie wethouders uitsprak, noemde Van Hoof dat 'krom'. ,,Dan heb je het over een raadsbrede coalitie maar sluit je dus één partij uit." Daarmee leek Gemeenschapslijst al in een vroeg stadium een bom onder het hele overleg te plaatsen, maar toen gespreksleider Ruud Severijns Van Hoof op de man af vroeg of zijn partij afhaakte, noemde Van Hoof die conclusie te voorbarig. Gemeenschapslijst bleef bereid om verder te praten.

Dinsdag worden drie werkgroepen gevormd die de samenwerking verder moeten uitzoeken. Op 17 april is er een derde openbare bijeenkomst in Esbeek, gevolgd door een vierde bijeenkomst in Biest-Houtakker op 1 mei. Op 17 mei moet er al een definitief akkoord liggen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.