Volledig scherm
Gemeenteraadverskiezingen Gemeente Loon op Zand. Gemeentebelangen aan kop. © Beeld Werkt

Gemeentebelangen wint in Loon op Zand, VVD verliest

LOON OP ZAND - De negentien raadszetels in Loon op Zand blijven nagenoeg gelijk verdeeld over de vijf politieke partijen. GemeenteBelangen kreeg er een zetel bij, de VVD moet een stoel inleveren.

GemeenteBelangen is de winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Loon op Zand. De partij won een zetel en komt daarmee op zes. De VVD leverde een zetel in en moet verder met drie raadsleden. CDA bleef op vier steken, Voor Loon en Pro3 beide op drie zetels.

Bij deze voorlopige verkiezingsuitslag zijn de restzetels al inbegrepen. Of er kandidaten met voorkeursstemmen in de raad komen, wordt vandaag bekend. Het opkomstpercentage was met 52,12 procent wat hoger dan de 48,05 procent de laatste keer.  

In absolute cijfers boekte GB 875 stemmen meer dan in 2014. Het CDA trok ook meer kiezers en werd de tweede partij. Voor Loon pluste met 200 en de VVD ging 275 stemmen achteruit. Pro3 bleef zowat gelijk. 

Lijsttrekker en huidig wethouder Gerard Bruijniks van GemeenteBelangen toonde zich tevreden met de zetel erbij, maar GB leek in de loop van de avond op zeven zetels af te stevenen. ,,We zullen als grootste partij de leiding nemen in de formatie. Ik hoop dat we samen met de andere partijen snel een programma voor de komende vier jaar maken." 

Voor VVD-lijstaanvoerder Frank van Wel waren de druiven zuur. ,,We hebben met een jong team vol campagne gevoerd, maar zijn toch gezakt." Het vrouwelijke CDA-duo Mieke Broeders en nieuwkomer Dana Pollaert-Veltman waren in hun nopjes met de uitslag. ,,We zijn lokaal gegroeid tegen de landelijke tendens in."

Een 'trotse lijsttrekker' Bart van Drunen van Voor Loon voelt zich gesteund door de Loonse bevolking. ,,We hebben een heel duidelijk mandaat gekregen", concludeerde hij. Louis Laros, samen met Peter Flohr aan het roer bij Pro3 had gehoopt op een zetel meer. ,,Maar we zijn superblij dat we deze drie hebben gehouden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.