Volledig scherm
Een van de twee verkiezingsborden op de rotonde Europalaan-Marktstraat in Kaatsheuvel. © Beeld werkt

Vijf zittende politieke partijen mogen door in Loon op Zand

KAATSHEUVEL - Voor het politieke landschap in de gemeente Loon op Zand zal geen nieuwe kaart nodig zijn na 21 maart. De vijf zittende fracties mogen de raadszetels opnieuw verdelen. 

De kiezer kan kiezen tussen dezelfde vijf politieke partijen die ook de afgelopen vier jaar de gemeenteraad vormden: GemeenteBelangen, CDA, VVD, Voor Loon en Pro3. Geen landelijke partijen hier, bijvoorbeeld D66, die in andere Midden-Brabantse gemeenten wel meedoen. En ook geen nieuwe lokale groeperingen die mee willen dingen naar een zetel in de raad.

Nieuwe gezichten

Wel enkele nieuwe gezichten: bij GB gaat Kees van Haaren huidig fractievoorzitter Ad van Laarhoven opvolgen, bij het CDA maakt fractieleider Marten Krikken plaats en zal Dana Pollaert-Veltman aantreden en Pro3 heeft Louis Laros naar voren geschoven. 

Raadsnestor Bertus Kemmeren van GemeenteBelangen aast op het record van Joop Heesters, die 44 jaar raadslid was in Geertruidenberg. Bij de VVD verlaat voormalig boegbeeld Jacky Smit-van Gijsel de politiek.

Bestuursakkoord 

De politieke scheidslijn tussen coalitie en oppositie ontbrak de afgelopen periode, omdat de partijen in Loon op Zand na de vorige gemeenteraadsverkiezingen een raadsbreed bestuursakkoord wisten te smeden. 

Dat haalde bijna de eindstreep, ware het niet dat Pro3 afgelopen najaar onverwachts uit de samenwerking stapte. GemeenteBelangen, CDA en Voor Loon verwierpen toen een motie van treurnis door VVD en Pro3 tegen wethouder Grootswagers vanwege diens ‘last minute’ optreden bij de nieuwe exploitatie-overeenkomst van Het Klavier. 

Opkomstpercentage

Toch lijken alle fracties opnieuw bereid om een breed gedragen raadsakkoord te sluiten. Of de verkiezingsuitslag moet een absolute winnaar opleveren, maar dat zou een grote verrassing zijn. Ter herinnering: het opkomstpercentage in 2014 was 48,05%.

bd.nl/kieswijzer

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.