Ze gaan weer voor 68% opkomst in het kleine dorp De Moer

videoDE MOER/LOON OP ZAND - ,,Bij ons in het dorp komen de meeste mensen nog trouw stemmen. Vorige keer hadden we een opkomst van 68 procent en dat moeten we nu ook weer kunnen halen."

Ze hebben er dan ook het volste vertrouwen in, de vier vrijwilligers in het stembureau bij 't Maoske in De Moer. Halverwege de middag hadden 140 van de 467 stemgerechtigden hun stem uitgebracht. 

,,Veel mensen komen pas stemmen als ze thuis zijn van het werk, dus zo rond een uur of zes. Dan krijgen we nog wel wat drukte hier."

Paaseitjes van burgemeester

Volledig scherm
Stemmen bij 't Maoske in De Moer. © Nico Snels/BD

De pot met paaseitjes van burgemeester Hanne van Aart is nog half gevuld. Een geste die erg op prijs wordt gesteld.

Als vanavond alle stemmen zijn geteld, ook die van het referendum, zullen de chocolade-eitjes wel op zijn. Tom Dankers uit Loon op Zand, maar geboren in het Moerse kerkdorp, is voor het eerst voorzitter deze gemeenteraadsverkiezingen.

Zijn voorganger Theo Schroemges staat namelijk op de kandidatenlijst van Voor Loon en moest daarom zijn plaats afstaan.

Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen.  

Alleen voor referendum

Bij stembureau De Wetering in Loon op Zand staat de teller op 35 procent om vier uur. De hele dag door druppelen kiezers de stemhokjes in. 

De meesten vullen beide stembiljetten in, maar niet iedereen kiest ook voor het referendum over de 'sleepwet' (Inlichtingen- en Veiligheidswet). ,,Een enkeling komt juist wél daarvoor en heeft geen belangstelling voor de gemeenteraad."

Volledig scherm
Stemmen bij De Wetering in Loon op Zand. © Nico Snels/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.