Kan Oomen na megasprong nog voor een klassement gaan in de Giro?

VideoTom Dumoulin viel weg en Sam Oomen stond op een achterstand van maar liefst 5 minuten en 49 seconden. Weg klassementsambities van Sunweb. Hoewel, dat leek zo. Maar de zesde etappe zou alles veranderen, al blijft Oomen zelf nog wat terughoudend over zijn kansen. Fausto Masnada pakte de ritzege en landgenoot Valerio Conti is de nieuwe rozetruidrager. Oomen finishte op 1.03 van Masnada.

Oomen kreeg meerdere minuten aan zijn broek omdat hij moest wachten op kopman Dumoulin die in het slot van de vierde etappe ten val kwam. Met man en macht probeerden de hele ploeg om Dumoulin terug naar voren te rijden, zonder succes. Hij verloor minuten en met hem dus ook zijn meesterknecht Oomen.

Wie aan de start van de etappe van vandaag op zoek ging naar de 23-jarige coureur vond hem pas op de 70ste plek van het klassement terug.  Maar de Tilburger maakte vandaag een megasprong door in één klap meer dan zes (!) minuten te pakken.

Klassement

Oomen zat mee in de ontsnapping van de dag. Een ontsnapping die voor het eerste deze Giro tot het einde zou leiden. De vluchters zouden strijden om de etappe-overwinning. Lang leek de Nederlander daar ook voor in aanmerking te komen, maar Masnada en Conti reden op de laatste klim van de dag weg en bleven uit het zicht. 

Toch was het een zeer productieve dag voor Sam Oomen. In een klap pakte hij zes minuten terug in het klassement en staat nu dan ook vóór Primoz Roglic, die zijn trui moest afstaan aan Valerio Conti. Omdat Oomen ook Mollema heeft gepasseerd, is de Tilburger nu de beste Nederlander in het klassement.

Het maakte Oomen niet tot een  tevreden rijder: ,,Alles mislukte zo’n beetje”, klaagde hij. ,,Ik ben best hard gevallen en kon niet goed op mijn hand steunen. Ook mijn knie doet pijn.” Oomen weet nog niet of hij nu voor een goede positie in het klassement gaat rijden. ,,Dat moeten we maar even bekijken. Ik weet ook niet hoe mijn benen zich ontwikkelen.”

Negende

En dus kan Sunweb weer hopen op een topklassering in het algemeen klassement. Oomen eindigde vorig jaar namelijk als negende in de Giro. Toen was de Tilburger nog meesterknecht van Dumoulin, die als tweede zou eindigen. 

Weliswaar was het seizoen van Oomen toen wel volledig gericht op de Giro en werd hij nu op het laatste moment opgeroepen om de geblesseerde Kelderman te vervangen. De vraag is dus of hij goed genoeg is om net zo sterk te rijden als vorig jaar. 

Volledig scherm
Sam Oomen. © BSR Agency