Volledig scherm
Ilnoer Zakarin. © AFP

Zakarin profiteert van ploeg Mollema in chaotische bergrit

Ilnoer Zakarin heeft tussen de sneeuwmuren en het smeltwater de eerste echte bergrit van deze Giro d’Italia gewonnen. Hij profiteerde met name van het beulswerk van de teamgenoten van Bauke Mollema die de hele dag op kop reden.

Volledig scherm
Ilnoer Zakarin. © BSR Agency

Als wielervolger heb je twee weken moeten wachten, maar dan heb je ook wat. De dertiende Girorit werd in de fik gestoken door Bauke Mollema en zou branden tot de finish.

Hoewel het alle verschijnselen had van een coup, was dat niet helemaal waar. Mollema voelde zich goed op de eerste klim en versnelde met een aantal jongens mee omhoog. Het bleek de aanleiding tot de kopgroep van 27 man die de hele dag vooruit zou blijven. Mollema zou achteraf zeggen het wel lekker was. Hij hoefde weinig te doen en pakte toch tijd op concurrenten. 

In die groep had Mollema naast de drie helpers Ciccone, Brambilla en Conci ook sterke klimmers als Zakarin, Mikel Nieve, Ion Izagirre en Davide Formolo bij zich. De mannen van Trek-Segafredo zorgden kilometer na kilometer voor een strak tempo zodat het peloton op afstand bleef. Ondertussen werd in het peloton geprobeerd de koplopers in het zich te houden.

Afvalrace

Aan de voet van de loodzware slotklim van twintig kilometer werd het een spectaculaire afvalrace. Alleen Zakarin, Nieve en Mollema bleven over terwijl de restanten van de kopgroep harkend en kreunend achterbleef op de flanken van de klim.  In de achtergrond imponeerde Mikel Landa die een dodelijke demarrage had ingezet. Grootste slachtoffers waren Simon Yates en Miguel Angel Lopez. Zij verloren minuten.

Van het overgebleven drietal bleek Zakarin over de meeste energie te beschikken. Hij vertrok uit het wiel van Mollema, die direct moest passen, en soleerde tussen de sneeuwmuren naar de zege. Nieve werd knap tweede, voor Landa die in de slotkilometers Mollema nog passeerde.

De twee beste klimmers van deze Giro lijken in dezelfde ploeg te zitten. Naast Landa reed Richard Carapaz een fenomenale slotklim, de twintig kilometer naar Lago Serrú. Hij reed eenvoudig weg bij onder anderen Primoz Roglic en liep zelfs anderhalve minuut uit.

Na deze chaotische rit is Jan Polanc nog steeds de drager van het roze. De Sloveen harkte zichzelf nog net binnen de tijdmarge naar boven. De echte klassementsrenners hebben hem inmiddels in het vizier.

Volledig scherm
Bauke Mollema. © Getty Images
Volledig scherm
Bauke Mollema. © Getty Images
Volledig scherm
Ilnoer Zakarin, gisteren. © BSR Agency
Volledig scherm
Bauke Mollema. © AFP
Volledig scherm
© photo: Cor Vos