Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Ook operatiekamers van ETZ draaien weer volop: ziekenhuis in vol bedrijf na stroomstoring

UPDATETILBURG – In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn donderdag enkele niet-acute operaties uitgesteld. Aanleiding was de gigantische stroomstoring die het midden van Brabant donderdag teisterde. Tegen het middaguur werd pas besloten om ook de operatiekamers weer vrij te geven. 

Acute zorg is in het ziekenhuis geen moment in gevaar geweest, benadrukt woordvoerder Wim Pleunis tegenover het Brabants Dagblad. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis was op twee locaties in Tilburg getroffen, in Waalwijk ontsprongen ze de dans. Na de stroomstoring kwam meteen een crisisteam bijeen, bestaande uit zo’n tien personen van Raad van Bestuur, ICT, communicatie, zorgafdelingen en het facilitair bedrijf van het ziekenhuis.

Noodstroomvoorziening

Het noodaggregaat nam na 15 seconden automatisch de stroomvoorziening over. Daarvoor beschikken de ziekenhuizen over een eigen, op diesel draaiende energiecentrale. 

Na anderhalf uur waren de problemen weer verholpen, maar toch werden uit voorzorg enkele niet-acute operaties uitgesteld. ETZ wilde niet het risico lopen dat door piekbelasting tijdens operaties nieuwe problemen met de stroomvoorziening zouden ontstaan. Afspraken op de poliklinieken werden in de loop van de ochtend al wel hervat.

Tegen het middaguur besloot het crisisteam dat de situatie ook voor de operatiekamers veilig genoeg was. ,,We hebben nog wel wat in te halen", aldus woordvoerder Wim Pleunis. 

Tilburg e.o.