Varkenshouderij van Van de Wouw aan de Oisterwijksebaan in Heukelom mag niet uitbreiden van de gemeenteraad van Oisterwijk.
Volledig scherm
Varkenshouderij van Van de Wouw aan de Oisterwijksebaan in Heukelom mag niet uitbreiden van de gemeenteraad van Oisterwijk. © Tom Tacken

Eerste rekening van varkensboer voor Oisterwijk: dwangsom van 1442 euro

OISTERWIJK - Hoeveel gaat het de gemeente Oisterwijk kosten dat varkensboer Van de Wouw zijn bedrijf aan de Oisterwijksebaan in Heukelom niet uit mag breiden?  Een gepeperde schadeclaim hangt in de lucht. Bij de eerste rekening, een dwangsom van 1442 euro, legt Oisterwijk zich al neer.

In een brief aan de raad laat het college weten dat verweer ertegen geen zin heeft. De dwangsom betreft het niet tijdig nemen van een besluit. De aanvraag voor het bouwen van nieuwe stallen en een vervangende bedrijfswoning plus het uitbreiden van de veestapel dateert van 18 november 2016.

Stakende stemmen

Volgens het college was er geen reden om de omgevingsvergunning te weigeren. Burgemeester en wethouders vroegen de gemeenteraad dit voorjaar dan ook een verklaring van geen bedenkingen af te geven. 

Twee keer staakten daarover de stemmen in de gemeenteraad. In september gaf een meederheid van PrO en PGB, bij afwezigheid van twee raadsleden, alsnog de doorslag. 

De gemeenteraad zei nee, ook al stelde wethouder Peter Smit (Algemeen Belang) dat Van de Wouw aan alle regels voldeed.  De familie Van de Wouw liet daarop weten een schadeclaim in te gaan dienen. Om zich in die juridische strijd te wapenen, legde de gemeenteraad in november een motivering van zijn weigering vast. 

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.