Heukeloms Hoefke wil kampeerders meer ruimte gaan geven
Volledig scherm
Heukeloms Hoefke wil kampeerders meer ruimte gaan geven © Google Maps

Heukeloms Hoefke wil gasten meer ‘rust en ruimte’ bieden: Oisterwijk positief over plan

HEUKELOM - Jos van Rijsewijk wil zijn Kampeerboerderij Heukeloms Hoefke naar een hoger plan gaan tillen. De groepsaccommodaties aan de Laag Heukelomseweg blijven, maar de caravanstalling wijkt volgens plan voor 8 vakantiewoningen. Bovendien wil Van Rijsewijk het aantal toeristische standplaatsen, voor tent of caravan, laten groeien van 15 naar 50.

Het Oisterwijks college heeft zijn principe-medewerking toegezegd, maar wijst er wel op dat ook de provincie nog moet instemmen. ,,Maar ons schetsplan is ook door een ambtenaar van de provincie positief beoordeeld", toont Van Rijsewijk zich optimistisch.

Uitbreidingsplan Heukeloms Hoefke
Volledig scherm
Uitbreidingsplan Heukeloms Hoefke © Milon

‘Kleinere ontwikkelingen’

Eerder bepaalde de gemeente dat de omgeving alleen voor ‘kleinere toeristisch-recreatieve ontwikkelingen’ in aanmerking komt. Maar volgens het college onderscheidt het plan van Van Rijsewijk zich op positieve wijze. 

Klik hier voor het BD-dossier over Heukelom

Met oog voor het landschap kiest Van Rijsewijk er namelijk voor om maar 15 eenheden per hectare te gaan verhuren. Op een reguliere camping is de dichtheid drie keer zo hoog.

Jos van Rijsewijk, Heukeloms Hoefke in Oisterwijk.
Volledig scherm
Jos van Rijsewijk, Heukeloms Hoefke in Oisterwijk. © Hettie van de Ven

 ,,We kiezen voor rust en ruimte", verklaart Van Rijsewijk. ,,Onze oudere gasten moeten ook met hun auto bij de tent of caravan kunnen komen, zodat ze niet met boodschappen hoeven te sjouwen.”

's Winters elektricien

Van Rijsewijk, die in de wintermaanden als elektricien de kost verdient, nam in 2006 het bedrijf over van zijn ouders. Twintig jaar eerder richtten Jan en Rina van Rijsewijk het Heukelom Hoefke op.

Hun zoon had eerder al uitbreidingsplannen, maar die liepen spaak op de nabijheid van de varkenshouderij van Van de Braak. Nu op dat perceel een nieuw landgoed wordt aangelegd, kan ook Heukeloms Hoefke meer gasten gaan ontvangen. 

Heukeloms Hoefke (bovenaanzicht)
Volledig scherm
Heukeloms Hoefke (bovenaanzicht) © Heukeloms Hoefke

‘Wij zijn de lolbroeken op de camping van Rina en Jan’

Tineke Louwerse

Brabants Dagblad, 28 augustus 2009

,,Wij zijn niet de enigen die hier iets organiseren, maar we zijn wel de lolbroeken in het gezelschap. Een moppie vertellen bij een borreltje met een stukje kaas en worst, een gekke voordracht houden, een liedje maken, jeu-de-bouleswedstrijdjes houden: daar houden we wel van.”

Jaap en Mar Goudkuil (beiden 64) beginnen al te lachen voordat ze met hun verhaal van wal steken. Dat laatste gebeurt pas als de koffie is gezet en we een plekje in de schaduw hebben gevonden. 

Het echtpaar Goudkuil woont in Alphen aan de Rijn maar komt al sinds 1990 ieder jaar naar het Heukeloms Hoefke, een kampeerboerderij in Heukelom. Het boerenbedrijf wordt er niet meer uitgeoefend maar de kraaiende haan op de achtergrond illustreert het landelijk karakter.

Kampeerboederij Heukeloms Hoefke in Heukelom
Volledig scherm
Kampeerboederij Heukeloms Hoefke in Heukelom © Google Streetview

Met negen andere stellen vormen de Goudkuils een vaste groep, die er de hele maand augustus neerstrijkt. En dan gebeurt er van alles. “Meestal spontaan, er wordt weinig gepland. Soms zitten we twee avonden achter elkaar samen, dan weer gaan we vijf dagen allemaal onze eigen gang.” 

Hier kan van alles

De gemoedelijke sfeer op de camping is volgens de Goudkuils ook te danken aan de eigenaren Jos en Rina van Rijsewijk en hun zoon Jos, die tegenwoordig het kampeerbedrijf runt. “Hier kan van alles, van barbecuen tot palingen roken, de hobby van een vaste campinggast. We zijn eens bij de geboorte van een veulentje getrakteerd op beschuit met muisjes, gevolgd door menig glaasje. De Van Rijsewijks organiseren ook zelf uitstapjes met de huifkar.”

De Brabantse gastvrijheid, de ruime staanplaatsen, maar ook de mooie omgeving, die uitnodigt tot het maken van fietstochtjes, doen de Goudkuils steeds weer terugkeren naar het Heukeloms Hoefke. Schrobbelèèr hebben ze ook al lang ontdekt.

Elke gast kan aansluiten

“Regelmatig gaan we met de hele club op pad, bijvoorbeeld varen op de Binnendieze in Den Bosch of ergens uit eten. Overigens kan elke campinggast, dus niet alleen die van het vaste clubje, aansluiten”, zeggen de Goudkuils.

Ter verhoging van de sfeer maakte het echtpaar ook een echt kamplied. Mar Goudkuil begint het prompt te zingen. Dit keer zachtjes maar tijdens een huifkartochtje gaat dat luidkeels: ‘Iedereen moet weten, dat wij hier weer zijn. In Heukeloms Hoefke, daar vinden wij het fijn. Dat is het plekje waar ik me ontspan. In Heukeloms Hoefke, bij Rina en Jan’.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.