De familie Van Esch is al jaren bezig om op het melkveebedrijf in Heukelom een ‘koeientuin’ aan te leggen.
Volledig scherm
De familie Van Esch is al jaren bezig om op het melkveebedrijf in Heukelom een ‘koeientuin’ aan te leggen. © Beeld Werkt

Koeientuin als antwoord op stikstof: in Heukelom wil het er maar niet van komen

HEUKELOM - Terwijl stikstof de boeren tot wanhoop drijft, wil de koeientuin maar niet in een stroomversnelling belanden. Het is alweer ruim twee jaar geleden dat D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings naar Heukelom afreisde om de familie Van Esch een 'agrofoodpluim’ uit te reiken

‘Weet je dat op deze manier de ammoniakuitstoot echt flink vermindert doordat een speciale vloer de urine en de poep uitstekend scheidt?', schrijft de familie op haar website koeientuintierelier.nl als antwoord op de stikstofcrisis. Onmiddellijk doen dus, zou je denken.

De gemeente zegt net als de provincie nog altijd enthousiast te zijn. Waarom het dan zo lang duurt? ‘Er moet een planologisch (afwijking bestemmingsplan) en een milieutechnisch spoor gelopen worden', legt de gemeente uit. ‘Momenteel zijn nog niet alle stukken daarvoor compleet.’ 

Quote

Nog geen commentaar, wordt vervolgd

Jan van Esch

Jan van Esch, die zijn melkveehouderij combineert met kinderopvang, ziet zijn ongeduld en frustratie liever niet opgetekend worden door de krant. ‘Nog geen commentaar, wordt vervolgd', antwoordt hij desgevraagd op de vraag hoe het laatste overleg met gemeente en provincie is verlopen.

Lees onder de video verder

Gedeputeerde Spierings lijkt zich niet te willen mengen in de stroperige besluitvorming bij de gemeente Oisterwijk.

‘Als provincie zijn we in contact met de ondernemer en gemeente, ook al hebben wij geen directe bemoeienis met of invloed op het vergunningstraject voor deze innovatieve stal’, laat haar woordvoerder weten. Een probleem is er kennelijk wel. ‘We zien dat alle partijen constructief werken aan een oplossing’, zegt de woordvoerder immers.

 Ook met andere innovatieve stallen wil het in Brabant nog niet vlotten

Proefstal in Groenlo

De koeientuin is geen Heukelomse uitvinding. De eerste proefstal stond in Groenlo. Het gaat om een open stal met veel groen en ruimte, waarin de vloer van zachte en comfortabele matten op weidegrond lijkt. 

Spierings loofde november 2017 in Heukelom het ‘lef’ van de familie Van Esch. Ze was er vooral over te spreken dat de koe als ‘bosdier’ in ere werd hersteld. 

In Heukelom gaat de familie Van Esch een tuin voor haar koeien maken
Volledig scherm
In Heukelom gaat de familie Van Esch een tuin voor haar koeien maken © Provincie Noord-Brabant
De familie Van Esch in Heukelom combineert haar melkveehouderij met kinderopvang Tierelier
Volledig scherm
De familie Van Esch in Heukelom combineert haar melkveehouderij met kinderopvang Tierelier © Tom Tacken

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.