Marcel en Angèle van Riel (links) volgen op de publieke tribune de discussie in de raad van Oisterwijk
Volledig scherm
Marcel en Angèle van Riel (links) volgen op de publieke tribune de discussie in de raad van Oisterwijk © Tom Tacken

‘Levenswerk’ in Heukelom moet weg, ook sloop op termijn afgewezen door raad van Oisterwijk

VIDEOHEUKELOM - Een laatste troef gooiden Marcel en Angèle van Riel donderdagavond in de strijd, maar de raad van Oisterwijk was niet te vermurwen. Het bejaarde echtpaar moet een 9 meter hoog ‘tuinsieraad’ bij hun tot museum omgedoopte woonboerderij in Heukelom afbreken of terugbrengen naar 3 meter.

Die laatste troef werd uitgespeeld door Rien Jonkers, adviseur van het echtpaar. Als inspreker legde hij de raad de optie voor om Marcel van Riel zijn ‘hangende tuinen’ af te laten bouwen om het na 5 jaar weer te slopen. 

Vijf jaar duurt ook de proefperiode die het college het echtpaar heeft gegund om te bewijzen dat het Monument van Riel toegevoegde waarde voor recreatief Oisterwijk heeft. Marcel van Riel is nu 79 jaar oud. 

Tuinsieraad

Een stichting is opgericht om het museum toekomstbestendig te maken. Voor Van Riel is het tuinsieraad onlosmakelijk met het museum verbonden. Hij betitelt het als zijn ‘levenswerk’. 

Het opmerkelijke voorstel van 'sloop op termijn’ werd door Marcel van Riel tijdens een schorsing van de gemeenteraadsvergadering als volgt verklaard: ,,We kunnen het dan in elk geval nog afmaken. Dat het daarna weer weg moet, is natuurlijk verschrikkelijk. Maar toch heb ik dat liever dan nu al afbreken.”

Poll

De raad van Oisterwijk moet Marcel van Riel zijn tuinsieraad af laten bouwen

  • Ja, dit is zo waardevol dat van het bestemmingsplan afgeweken mag worden (73%)
  • Nee, ook een museumeigenaar moet zich aan de regels houden (27%)
500 stemmen

Eén raadslid slechts was bereid om Van Riel zijn tuinsieraad af te laten bouwen: Stefanie Vulders. De overige raadsleden wilden niet met terugwerkende kracht het tuinsieraad legaliseren. In 2012 legde het college al een bouwstop op. 

Omwonenden riepen de raad ook op om aan de illegale situatie een eind te maken. Zij zijn bang dat een horecafunctie veel verkeer aan gaat trekken.

Bomen maken deel uit van het 9 meter hoge bouwwerk dat Marcel en Angèle van Riel als theetuin bij hun museum willen trekken
Volledig scherm
Bomen maken deel uit van het 9 meter hoge bouwwerk dat Marcel en Angèle van Riel als theetuin bij hun museum willen trekken © Tom Tacken
Marcel en Angèle van Riel zien het 9 meter hoge 'tuinsieraad' als essentieel onderdeel van hun levenswerk.
Volledig scherm
Marcel en Angèle van Riel zien het 9 meter hoge 'tuinsieraad' als essentieel onderdeel van hun levenswerk. © Pix4Profs / Joris Buijs

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.