Volledig scherm
© Getty Images

Dit zijn de goedkoopste en duurste stranden ter wereld

Zon, zee, strand: voor velen van ons hét ideale plaatje van de jaarlijkse zomervakantie. Maar het moet ook weer niet te veel kosten. Waar ter wereld kun je dan het beste terecht?

Volledig scherm
© ANP

Om reizigers prijstechnisch bij te staan heeft reiswebsite Travelbird de jaarlijkse Strand Prijsindex vrijgegeven. Hierop staan ruim 300 van de meest bezochte stranden in 70 verschillende landen, uitgezocht op basis van toeristische informatie. Die stranden zijn vervolgens gerangschikt op basis van de gemiddelde prijs van een dagje aan het strand: een optelsom van de kosten voor zonnebrandcrème, water, bier, een ijsje en een lunch.

Onderaan de lijst – en dus bovenaan het lijstje van koopjesgek Nederland – prijkt het strand Cua Dai Beach in Hoi An, Vietnam. Daar ben je voor een dagje strand slechts 12,43 euro kwijt: dankzij de lage prijzen van zonnebrand (1,84 euro), een flesje water (47 eurocent), een glas bier (1,92 euro), een ijsje (83 eurocent) en een lunch (7,37 euro) ben je hier niet direct door je al vakantiegeld heen.

Dat is aanzienlijk meer dan het duurste strand in het onderzoek: op het Bystranda i Kristansand, in Noorwegen, ben je met 60,95 euro aanzienlijk duurder uit. Zonnebrand (20,36 euro), water (2,50), bier (8,00), een ijsje (4,27) en een lunch (25,82) kosten aanzienlijk meer.

Alcohol

In de top 10 vinden we liefst zes strandlocaties in Noorwegen en Zweden. Deels kan dit verklaard worden door de hoge prijs voor alcoholische drankjes, waardoor het bedrag voor een gemiddelde stranddag al snel oploopt op tot 55 of zelfs 60 euro. Ook duur (plaats 4 en 5) zijn twee tropische stranden in Frans-Polynesië.

Goedkoop bier drinken? Ga dan naar strand Soma Bay in de Egyptische badplaats Hurghada en bestel voor slechts 59 eurocent een pilsje. Ga vooral niet naar het Huk-strand, nabij de Noorse hoofdstad Oslo: daar kost bier 8,33 euro per glas.

Hollandse stranden

Hoe doen de Nederlandse stranden het? Tussen plaats 93 en 179 op de lijst komen 16 Nederlandse badplaatsen voor. Een dagje Noordwijk kost het minste (31,80 euro), Schiermonnikoog het meeste (37,97 euro).

Belgische stranden (bijvoorbeeld: Oostende 25,65 euro) blijken iets goedkoper dan de Nederlandse. Nog prettiger geprijsd is een dagje aan een Duits strand: de duurste is 20,15 euro.

Volledig scherm
© ANP XTRA