Volledig scherm
Rotterdammers in de zon op de Kop van Zuid. © ANP

Tropische week voor de boeg

Het weerVandaag en de komende dagen kunnen we genieten van zomers weer in ons land: hoge temperaturen, veel zon en weinig tot geen neerslag.  Goed nieuws voor zonaanbidders, maar niet voor de natuur. 

'Behoorlijk warm'. Zo kwalificeert meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza het weer op deze vaderdag. ,,Na het optrekken van de nevel en mist schijnt de zon vrijwel onafgebroken. 24 graden op de Wadden tot lokaal 29 graden in delen van Brabant." Ook morgen en overmorgen wordt het volgens de weerman landinwaarts erg warm. Maandag zelfs een of twee graden warmer dan vandaag. Er zijn dan wel meer stapelwolken en sluierwolken. Na een iets koelere woensdag schiet de temperatuur later in de week weer naar ruim 27 graden. Het zuiden maakt deze week zelfs kans op een hittegolf.

Droogte

Wanneer sprake van Hittegolf?

Voordat we van een hittegolf mogen spreken moeten het weer aan de volgende voorwaarde voldoen. Er moet vijf dagen achter elkaar een maximumtemperatuur zijn van 25 graden of meer. De tweede voorwaarde is dat op 3 dagen binnen deze reeks de temperatuur hoger of gelijk aan 30 graden moet zijn.

Groot nadeel van het zomerse weer is de droogte. De weermannen van Weerplaza tekenen zonnetjes en hier en daar een wolkje boven de voorspellingen, de regeldruppels ontbreken al een tijdje. Het blijft ook deze week vrijwel overal droog. 

Al geruime tijd valt weinig regen waardoor het gevaar voor natuurbranden groeit. 
Maart, april en mei leverden allemaal minder neerslag op dan normaal. Deze maand was het alleen op vrijdag 9 juni langdurig nat in een groot deel van het land. 

In Zeeland, Limburg-Noord en in Noord- en Oost-Gelderland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. 
Dat meldt de site natuurbrandrisico.nl, waarbij veiligheidsregio's zijn aangesloten. Brabant, Utrecht, Twente en Noord-Holland-Noord hebben code geel: een verhoogd risico.

De VerkeersInformatieDienst (VID) vraagt automobilisten ,,met klem'' geen peuken uit de auto te gooien, omdat dat een bermbrand kan veroorzaken.