Volledig scherm
© Marc Bolsius

'De media maken ons eerst bang,’ zegt de massapsycholoog. Is dat zo? Over onze verslaggeving coronavirus

‘De media maken ons eerst bang’, zei een massa­psycholoog in onze ­vrijdagkrant over de coronacrisis. ‘Daarna gaan wij op zoek naar informatie. Vervolgens spreken alle experts elkaar tegen, waardoor we nog meer willen lezen en ondertussen groeit de onrust.’

Het zijn van die beschuldigingen die te pas en te onpas opduiken: de media blazen paniek aan. Je kunt dat natuurlijk verre van je werpen, maar laat ik maar eens flink genoeg zijn om in die spiegel te kijken. Besteden wij onevenredig veel aandacht aan het coronavirus? En doen we dat op een overdreven onrustige manier?

Virus leek ver weg

We hebben de zaak natuurlijk vanaf het allereerste begin in Wuhan stevig neergezet, aanvankelijk op de binnenpagina’s van de krant. Toen leek het virus nog ver weg, maar eerdere epidemieën leerden dat ze zich als een olievlek over de wereld kunnen verspreiden. Dat maakte het relevant. En China nam extreme maatregelen. Het gooide een miljoenenstad op slot en bouwde in tien dagen een gigantisch ziekenhuis voor besmette patiënten.

De tweede slag in de berichtgeving ging over de gevolgen voor (Westerse) toeristen, die tijdelijk hun hotel of cruiseboot niet af konden. Kijk het gerust nog eens na, je vindt geen spoor van ­paniek in de ­verhalen. ­Eerder relativering.

We volgen het coronavirus al vanaf het begin van de uitbraak in de Chinese stad Wuhan.
Foto Anthony Wallace/ AFP
Volledig scherm
We volgen het coronavirus al vanaf het begin van de uitbraak in de Chinese stad Wuhan. Foto Anthony Wallace/ AFP © AFP

Het wachten was op de eerste Europese besmettingen en die kwamen er. Met name in Italië werden stevige maatregelen getroffen. Dorpen werden afgesloten, het voetbal werd afgelast, treinen werden tegengehouden. Medici ­opperden dat de Olympische Spelen wel eens in gevaar kunnen komen.

Feitelijk en hulpvaardig

Natuurlijk is het dan groot nieuws als op donderdagavond de eerste besmetting in Nederland bekend wordt, in Loon op Zand nog wel. Onze berichtgeving was feitelijk en hulpvaardig. Naast het nieuws besteedden we ook aandacht aan de vraag hoe groot het risico eigenlijk is (gering) en wat je zelf kunt doen om gevrijwaard te blijven. Nu is de belangrijkste vraag hoe groot de impact op onze woonomgeving gaat zijn. Breidt het virus zich ook hier uit?

Ontwrichtende werking

Ja, alles bij elkaar hebben we ondertussen heel wat pagina’s volgeschreven over dit nieuwe virus. Vandaag zelfs een hele trits (overigens nog steeds maar een klein deel van de 88 pagina’s die deze krant telt). Voor mij is dat niet meer dan logisch. Niet om het ­dodenaantal, dat met de juiste maatregelen niet hoger is dan bij een normaal griepje. Maar om de ontwrichtende werking die verspreiding van het virus kan hebben op onze maatschappij.

Maken we u bang? Ik denk dat we adequaat verslag doen. En er is geen beter middel tegen onrust dan dat. Waarvan akte.