Volledig scherm
Jeroen Dubbeldam won in 2014 individueel goud op de Wereldruiterspelen in Normandië. Archieffoto Regis Duvignau/Reuters © REGIS DUVIGNAU

Nederland met 39 deelnemers naar Wereldruiterspelen in VS

De Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon (North-Carolina) worden een militaire operatie voor de Nederlandse paardensportbond KNHS. Er zullen  39 sporters - verdeeld over de 8 hippische disciplines - deelnemen aan deze wereldkampioenschappen. Nederland reist in totaal met een delegatie van 103 personen en 46 paarden af naar de Verenigde Staten.

De prestigieuze Wereldruiterspelen vinden eens in de vier jaar plaats. Volgens technisch directeur Maarten van der Heijden van de KNHS is het 'heel bijzonder' dat Nederland in alle 8 hippische sporten is vertegenwoordigd: springen, dressuur, eventing, para-dressuur, endurance, vierspannen mennen, voltige en reining. ,,Ik denk dat maar zes of zeven landen ter wereld hierin slagen", zei hij vrijdagavond tijdens een persconferentie over de weg naar Tryon op Indoor Brabant. Het kostenplaatje wat hiermee gemoeid is, ligt rond de 1 miljoen euro. Van der Heijden: ,,De KNHS heeft lang gespaard. Op 30.000 euro na hebben we de begroting rond. We zijn nog op zoek naar sponsoren."

Olympische Spelen

Op de Wereldruiterspelen kunnen de sporters al kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen in 2020. Voor de disciplines springen en dressuur is waarschijnlijk een top 6 notering voldoende voor een ticket voor Tokio. Sportkoepel NOC*NSF moet echter officieel nog haar kwalificatie-eisen kenbaar maken. 

De oranje-equipe vaardigt onder meer vier dressuur- en vijf springruiters af naar Tryon. Komend jaar zijn er meerdere observatiewedstrijden waarna de bondscoaches in de zomer hun selecties bekendmaken.

Dubbeldam dubbelgoud

In 2014 presteerde Nederland met zes gouden medailles uitstekend op de Wereldruiterspelen in Normandië. Springruiter Jeroen Dubbeldam was de grote ster. Hij veroverde als eerste Nederlandse springruiter individueel goud en ook in teamverband was Dubbeldam - samen met Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Jur Vrieling de beste in Frankrijk.  

De Wereldruiterspelen van 2018 vinden plaats van 11 tot en met 23 september in het Amerikaanse Tryon.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement