Volledig scherm
Harrie Smolders beleefde een week vol uitersten. Hij werd uiteindelijk derde bij de Rolex Grand Prix. © roy lazet

Plek drie voor springruiter Smolders na een week vol emoties

Indoor BrabantHarrie Smolders werd uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar en begroef zaterdag een heel goede vriend. Gisteren sloot hij Indoor Brabant af met de derde plaats bij de Rolex Grand Prix.

Zaterdag hield hij nog een emotionele toespraak in de kerk van Grobbendonk, in België. Het plotse overlijden van Jos Verlooy sr. (81), de vader van zijn zakenpartner Axel, greep Harrie Smolders behoorlijk aan, zo bleek bij de begrafenis.

Met een rouwband om de rechterarm reed de 37-jarige springruiter uit Lage Mierde een dag later naar de derde plaats in de door de Belg Niels Bruynseels gewonnen Rolex Grand Prix bij Indoor Brabant. ,,Het leven gaat door, hè. We moeten wel", zei hij. ,,Maar ik denk dat ik rustig kan stellen dat Jos Verlooy voor een belangrijk deel aan de basis van dit succes gestaan heeft."

Smolders werkt al vijftien jaar samen met de Belgische familie Verlooy en hun EuroHorse in Grobbendonk. Ruiter Jos Verlooy jr. was door het overlijden van zijn grootvader de voorbije dagen niet aanwezig bij Indoor Brabant. Smolders was zo vriendelijk om diens paard Caracas bij enkele rubrieken te berijden. ,,Dat heeft ie nodig. En Jos wil hem straks graag meenemen naar de Global Champions Tour in Mexico en Miami."

Ruiter van het Jaar

Donderdag, op de openingsdag van Indoor Brabant, werd Smolders nog uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar, vanwege zijn ongekende succesjaar 2017. Drie dagen later stond voor hem het klapstuk van het hippische topevenement in de Brabanthallen op het programma: de Rolex Grand Prix, sinds de aansluiting van Indoor Brabant bij de Rolex Grand Slam opgewaardeerd naar een prijzenpot van acht ton, waarvan 264.000 euro voor de winnaar.

Dat lokte de volledige wereldtop naar Den Bosch. En dat zorgde zondagmiddag voor een bijzonder hoog niveau bij de wedstijd zelf. Dertien combinaties kwamen de eerste ronde foutloos door en plaatsten zich voor de barrage. Daarbij waren vier Nederlanders: nationaal kampioen Marc Houtzager, Jur Vrieling en de Brabanders Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders.

In de barrage moest Smolders als negende aantreden op het moment dat de Duitser Marcus Ehning met 37.80 seconden de snelste tijd had neergezet. Smolders kwam dichtbij, heel dichtbij, maar was uiteindelijk negen honderdsten langzamer dan Ehning. ,,Waar ik die laten liggen heb? Ergens tussen start en finish", zei hij.

Quote

Waar ik die laten liggen heb? Ergens tussen start en finish

Harrie Smolders

Onrustige houding

Wat opviel was de onrustige houding van zijn toppaard Emerald die voortdurend met zijn achterbenen schopte. ,,Zo is ie, temperamentvol", zei Smolders. ,,Maar dit speelde geen rol bij de tijd die we hebben neergezet. Hij was toch nog razendsnel en foutloos."

Uiteindelijk bleek de negen honderdsten tussen Ehning en Smolders ook niet beslissend voor de eerste plaats. In de allerlaatste rit dook Bruynseels er met zijn paard Gancia de Muze nog ruim onder: 37.10. ,,Dat iedereen het Harrie gunde om hier te winnen na zijn emotionele week? Ach dat weet ik niet, hij heeft de laatste tijd eigenlijk al genoeg gewonnen", knipoogde de Belgische winnaar.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement