Volledig scherm
Sanne Voets op de Indoor Brabant. © roy lazet

Sanne Voets pakt zilver op háár Indoor Brabant

ReportageKoningin van para-dressuur, Sanne Voets (31), zet haar sport in de schijnwerpers. Nog geen twee minuten nadat Sanne Voets in de Peelhal een uitgebreide demonstratie heeft gegeven over aangepast dressuurrijden (para-dressuur), moet de Berghemse amazone alweer de piste in voor haar wedstrijd. Op háár Indoor Brabant.

Ze heeft geen enkel probleem met de omschakeling. Snel zet ze in de losrijdpiste - buiten het zicht van het publiek - haar koptelefoon af en doet haar jasje uit. Ondertussen verwijdert haar groom de witte zwachtels om de benen van Voets' toppaard Demantur NOP, die hij tijdens de clinic voor de show droeg. En dan is de paralympisch kampioene van Rio 2016 er helemaal klaar voor.

Volledig scherm
Archiefbeeld van Sanne Voets. © Ruud Rogier Fotobureau

Met speels gemak zet ze op de muziek van kürcomponist Joost Peters (op de melodie van dj Armin van Buurens 'This is what it feels like') een prima proef neer.

Als Voets even later haar score van 78,458 hoort, geeft ze haar vader in de losrijdpiste een high five. Het blijkt laat op de avond echter net niet voldoende voor de winst. Die gaat naar Demi Vermeulen met een score van 79,278. Voets moet de tweede plek overigens delen met Frank Hosmar.

Schijnwerpers

Geen overwinning voor veelvraat Voets, maar desondanks was ze tevreden over haar prestatie. ,,Het ging heel goed", blikte Voets na haar optreden in de wedstrijdpiste terug. ,,Natuurlijk was het even lastig om meteen na mijn clinic te moeten starten, maar aan de andere kant was die overgang ook wel heel leuk. Ik had aan het publiek uitgelegd wat voor proef ik zou gaan rijden, dus ik kon het meteen in de praktijk brengen. Het was sowieso heel gaaf om een demonstratie te geven en onze sport op deze manier in de schijnwerpers te zetten. Natuurlijk is het geen wereldbekerniveau, maar para-dressuur ontwikkelt zich snel."

Quote

Je kunt wel in een glazen kooi gaan zitten, maar dan moet je je afvragen hoe leuk het leven nog is.

Sanne Voets

Voets kan het weten. Ze is op dit moment de regerend Nederlands, Europees, wereld- en olympisch kampioene. De 31-jarige Berghemse werd geboren met een beperkte gewrichtsfunctie in beide benen. Haar beenfunctie in haar linkerbeen verslechterde toen ze op vijftienjarige leeftijd tijdens het paardrijden onder haar paard terechtkwam en bekneld raakte. ,,Nee ik heb nooit gedacht aan stoppen met dressuur. Je kunt wel in een glazen kooi gaan zitten, maar dan moet je je afvragen hoe leuk het leven nog is. Ik ben heel dankbaar dat ik mijn sport kan uitoefenen", zegt Voets, die meer dan veertig uur per week spendeert aan haar sport. ,,Helaas kan ik er niet van leven. Daarom werk ik parttime als freelance tekstschrijver."

WK

Met de Wereldruiterspelen in september op de agenda wordt 2018 een belangrijk jaar voor Voets. Dit prestigieuze evenement met acht hippische WK's wordt eens in de vier jaar gehouden. Voets: ,,Ik ga voor de eerste wereldtitel met mijn paard Demantur. Vier jaar geleden won ik het WK met Vedet, die inmiddels zestien is. Het zou mooi zijn als ik straks alle grote titels met Demantur op mijn naam heb."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement