Volledig scherm
Archiefbeeld van Anky van Grunsven © Koen Verheijden

Van Grunsven: 'Je bent nooit uitgeoefend bij dressuur'

Indoor BrabantEen van de hoogtepunten op de openingsavond op het Indoor Brabant in Den Bosch is wel de clinic van Anky van Grunsven en Madeleine Witte-Vrees. Samen leggen ze de basis uit van het dressuur. 

Dressuuramazone Madeleine Witte-Vrees uit Schijndel komt dit weekeinde nog in actie en doet een gooi naar de finale in Parijs. Donderdagavond showt ze aan zo'n twee tot driehonderd man haar dressuurkunsten met een van haar paarden Charmeur. 

Het is een mooi gezicht. De Erpse Van Grunsven die te midden van de bak aanwijzingen geeft aan Witte-Vrees. Hijgend krijgt de amazone er met moeite een paar 'bravo's' uit. ,,Charmeur is een paard vol met power en jong. Dat is af en toe wat lastig en zwaar voor de ruiter.'' Van Grunsven geeft tips aan het tweetal. ,,Iets meer terugnemen, een stille hand houden. Rustiger erin en eruit komen'', schalmt het door de hal. 

Quote

Alleen zacht klappen is toegestaan

Anky van Grunsven

,,Niet alleen voor de ruiter is zo'n grote hal spannend'', vertelt Van Grunsven. ,,Charmeur is net zo zenuwachtig. Hij is zwaar bezweet en kan nog niet goed tegen hard applaus, dus alleen zacht klappen is toegestaan'', grapt ze. 

Tot slot geeft Van Grunsven het grotendeels wat jongere publiek nog tips. ,,Het mooie aan dressuur rijden is dat trainen altijd nut heeft. Je paard wordt steeds beter als het veel traint en sterker wordt. Je bent nooit uitgeoefend bij dressuur.'' 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement