Volledig scherm
De Australische dj Delete hield zaterdag een showcase van zijn eerste album. © Facebook The Inside

Eerste beeld bij gemeente Oisterwijk: 'The Inside heeft de geluidsnormen niet overschreden'

REACTIE BURGEMEESTER JANSSENOISTERWIJK - De klachten van omwonenden liegen er niet om, maar volgens de gemeente Oisterwijk lijkt het erop dat The Inside zich vrijdag- en zaterdagnacht aan de regels heeft gehouden. 

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant heeft beide nachten het aantal decibellen op de Heusdensebaan geregistreerd. ,,Het definitieve rapport hiervan moeten we nog ontvangen", benadrukt een gemeentewoordvoerster. ,,Het eerste beeld geeft aan dat de geluidsnorm, inclusief geldende ontheffingen, niet is overschreden." The Inside mag - bovenop carnaval en de kermis - vier keer per jaar een ontheffing van de geluidsnorm aanvragen. Dat was afgelopen weekend het geval. Vooraf is dat echter niet met de buurt gecommuniceerd.

Zie hier het BD-dossier over Insaid en The Inside

The Inside had vrijdag- en zaterdagavond twee grote evenementen, die binnen de geldende omgevingsvergunning vallen. Voor zowel de Nederlandstalige zanger Tino Martin als de Australische hardstyle-dj Delete kwam een kleine 1000 bezoekers naar het Insaidpand, waarin The Inside begin dit jaar zijn intrek nam.

In juni stelde het Oisterwijks college The Inside nog wel een dwangsom in het vooruitzicht, nadat overschrijding van de geluidsnormen door de Omgevingsdienst was aangetoond.

Lees onder de reactie van burgemeester Janssen verder

Reactie burgemeester Hans Janssen

''Voor alle Oisterwijkers en voor hun bedrijvigheid gelden de regels die we samen op een democratische manier hebben afgesproken. Dat is de basis voor het gemeentelijk optreden. Zodra blijkt dat die regels overtreden worden, grijpt de gemeente in. Worden ze niet overtreden, dan niet. Als er bij Inside geen sprake is van overtreding van de geluidsnormen, dan zijn maatregelen niet aan de orde.
Als het gaat om de openbare orde heb ik de politie en de organisatie gevraagd om hun bevindingen, zodat ik die kan leggen naast de bevindingen van de bewoners die zich gemeld hebben. Als het duidelijk is dat extra inzet nodig is, leggen we dat voor aan de organisatie, in wiens belang het ook is dat activiteiten goed verlopen. Bij overlast van bedrijvigheid tref ik bij ondernemers meestal gelukkig de bereidheid tot een medewerking aan.”

Klachten

Er zijn afgelopen weekend 7 officiële klachten binnengekomen, afkomstig van 5 verschillende adressen. Naar de politiek is echter ook een aantal 'brandmails' verstuurd.  

Daarin wordt onder meer gesproken van 'dronken mensen die lallend, schreeuwend, roepend door de straat fietsen en/of lopen'; 'slaande autoportieren'; 'zware basgeluiden'; 'getoeter van aankomende en vertrekkende auto's, taxibusjes en touringcarbussen'; en 'als klap op de vuurpijl vuurwerk'. Over dat laatste zegt The Inside zelf: 'We zijn hier direct op afgegaan en zijn nummerbord van de auto is doorgegeven aan de politie.’

Een van de bewoners van de Heusdensebaan houdt het gemeentebestuur het volgende voor: 'Overal worden wij, als bewoners, afgeschilderd als aanstellers en zeikerds, dat we anderen geen avondje uit gunnen. Maar zou u het fijn vinden als er zeer regelmatig mensen onder uw slaapkamerraam staan te gillen en roepen, gewoon omdat ze dat leuk vinden en daardoor uw nachtrust dusdanig wordt verstoord?'

Volledig scherm
Reacties © Facebook Oisterwijk Verleden en Heden
Volledig scherm
Reacties. © Facebook Oisterwijkers/Oisterlikers

Raadsvragen VVD

Sinds begin dit jaar is The Inside gevestigd aan de Heusdensebaan in Oisterwijk. De succesvolle ‘Leerfabriek’ moest eerder wijken voor woningbouw op het KVL-terrein.
Begin juli heeft de gemeente - na bezwaren vanuit de buurt en op advies van de bezwaarcommissie - de aanvankelijk verleende omgevingsvergunning van de evenementenlocatie aangescherpt. Desondanks blijven er klachten komen, die ook de oppositie bereiken. De VVD ziet echter ook hardwerkende ondernemers alles in het werk stellen om zaken op te lossen. Bovendien zijn er opvallend veel positieve reacties hoorbaar van (jonge) inwoners die de gevarieerde activiteiten in The Inside zeer waarderen.
Alle reden om het college van Burgemeester en Wethouders hierover artikel 34 vragen te stellen. Want in een dergelijk conflict kan het college naar onze mening niet de kool én de geit sparen.
Heeft de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant recent metingen bij The Inside verricht? Tonen deze metingen een overschrijding aan van de vastgestelde geluidsnormen? Hoeveel huishoudens geven aan hier last van te hebben? Hoe komt het dat huishoudens die dichterbij de locatie wonen geen hinder ondervinden? Wat gaat het college doen om deze kwestie duurzaam op te lossen?
Evenementen zetten Oisterwijk regionaal en landelijk op de kaart en trekken nieuwe doelgroepen aan. Deze bezoekers bevorderen de economische groei en zorgen voor werkgelegenheid in onze gemeente.
VVD Oisterwijk vindt daarom dat The Inside een eerlijke kans verdient, uiteraard binnen de vastgestelde geluids- en overlastnormen voor omwonenden.

Volledig scherm
Reactie Han Koopmans (Insaid NEE!) © Facebook

Tilburg e.o.