Volledig scherm
Hardstyle event rondom de Australische dj Delete in The Inside. © Facebook The Inside

Waarom kan The Inside wel in Insaid en niet op het KVL-terrein?

INGEZONDEN BRIEF + REACTIESOISTERWIJK - ‘Wij willen gewoon fijn kunnen wonen in onze buurt. Wij willen niet geterroriseerd worden door lawaai van een discotheek die er in feite illegaal zit. Waarom niet terug naar KVL? Polimeks bouwt daar ongetwijfeld wél een geluiddichte locatie. Dus op naar de Ambachtsplaats 2.0', stellen acht huishoudens in de woonomgeving van The Inside als begeleidend schrijven bij een ingezonden brief voor.  

Appels met peren vergelijken kan iedereen. De vraag waarom er in 013 in Tilburg wél luidruchtige feesten kunnen worden gegeven en in The Insaid niet, is dan ook een onzinnige. Het gaat om onvergelijkbare situaties.

De afgelopen week heeft Ambacht B.V. met een ingezonden brief en nog wat aanvullend commentaar, de gelegenheid benut om hun kant van het verhaal nu eens te belichten. Daarbij wordt een beeld opgeroepen van hardwerkende ondernemers die er werkelijk alles aan doen om alle overlast voor de buurt te beperken en als dank krijgen zij alleen maar geklaag en worden zij gedemoniseerd. 

De buurtbewoners worden neergezet als intolerante zeikerds (wat op Facebook trouwens standaard is). Dat het hardwerkende ondernemers zijn, geloven wij graag. Dat er alles aan wordt gedaan om overlast te voorkomen is relatief en bovendien hoort dat gewoon bij hun bedrijfsvoering. Daar moet je dus niet zielig over doen. Zoals Ambacht B.V. zelf heeft aangegeven is het onmogelijk om alle overlast te voorkomen of beperken. Dat is een feit. Verder hebben wij niets tegen een discotheekjevenementenlocatie op zich. 

We hebben bezwaren tegen de locatie. Omdat die nu eenmaal overlast geeft, dat hoort bij het type bedrijf, dat niet bij een rustige woonwijk past. Maar misschien mogen wij ook onze kant van het verhaal eens vertellen, zonder het nu eens te hebben over een vergunning die niet verleend had mogen worden en allerlei juridische argumenten.

REACTIE ALWIN HOUWING (THE INSIDE)
Veel mensen weten niet dat WIJ als Ambacht BV de keuze hebben gemaakt om NIET verder te gaan bij KVL. Wij hadden zelfs een contractvoorstel gekregen hiervoor. WIJ hebben de keuze gemaakt dat huizen op 3 meter géén mogelijkheid tot isolatie biedt én dat geen eigen parkeerterrein niet samengaat met de activiteiten die wij willen voeren. En aan de Heusdensebaan kan dit wel degelijk.

De buurt Heusdensebaan, Sprendlingenstraat, Haarenseweg en George Perklaan heeft een diverse en gevarieerde samenstelling van bewoners. Jongeren, ouderen, gezinnen met (jonge) kinderen, alleenstaanden, ondernemers en mensen die hard werken in het bedrijfsleven of bij de overheid. Veel van deze mensen zijn geboren Oisterwijkers en sommigen wonen er al hun hele leven, anderen komen van buiten Oisterwijk en wonen er van korte tijd tot 35 jaar. 

Toch heeft 80% van deze bewoners één ding gemeen: ze willen de overlast van The Inside niet. De mensen die hier het langst wonen, konden vanaf de Heusdensebaan naar de molen kijken. Zij hebben de rustige, groene buurt ingebouwd zien worden door industrieterrein, eerst Kerkhoven en later de Laarakkers. De Sprendlingenstraat is een doorgaande weg naar Boxtel geworden en het verkeer en de geluidsoverlast is enorm toegenomen.

Op de kaart met geluidskwaliteit van het RIVM, staat de Heusdensebaan als ‘zeer slecht’ te boek. Iedereen begrijpt dat het drukker wordt en dat we in steeds meer lawaai komen te leven. Maar waarom moet er bij deze woonwijk dan een discotheekjevenementenlocatie komen om de avond­ en nachtrust die we nog wél hadden, weg te nemen?

Als er in een kort tijdsbestek tot 1.000 gasten vertrekken, waarvan velen met een slok op, een pilletje erin of beide, dan heb je als buurt OVERLAST met hoofdletters. Hoe fijn zou u het vinden als je kinderen ‘s nachts wakker worden van de herrie van schreeuwende en scheldende dronken mensen?

REACTIE DIANA (ACHTERNAAM BIJ REDACTIE BEKEND)
Met afschuw heb ik de brief van, wederom anonieme, bewoners gelezen. Hetgeen wat ik het meest walgelijke vind van alles is dat zij compleet uit de lucht gegrepen zaken voordragen als zijnde overlast. Inside zou een plek zijn voor drugs? Ik citeer: 'een pilletje erin of beide'. Pure laster en smaad jegens Ambacht BV en zijn personeel en uitbaters.
Ik ga komende week persoonlijk de adressen in de straat af om te horen hoe de ervaringen zijn op zowel de Heusdensebaan als de George Perklaan.

Hoe zou u het vinden als je de kinderen naar een andere kamer moet verhuizen, omdat het aan de straatkant niet meer te doen is. Hoe zou u het vinden als je veel hebt geïnvesteerd in je huis om er jouw ideale thuis van te maken en je woonplezier wordt vergald door lallende, schreeuwende, vloekende en andere overlast veroorzakende gasten van The Inside.

Is je tuin nog heel de volgende ochtend? Heeft er iemand in gekotst of in gepist? Is je auto nog ongeschonden, of ligt er weer eens een spiegel af of zitten de krassen erop? Maar o jee,  als je er wat van zegt. Dan krijg je de vraag of je niet ziek wordt van jezelf en waarom je niet gaat verhuizen. Of je nooit jong bent geweest. Over demoniseren gesproken. 

Namen van de briefschrijvers zijn bekend bij de redactie

Klik hier voor het BD-dossier van The Inside en Insaid

REACTIE HAN KOOPMANS
Waarom wordt er zo fel gereageerd op de brief van bewoners in de buurt van Inside? Dat is de laatste tijd wel de tendens, met name op social media, om de buurtbewoners te verketteren en allerlei vervelende kwalificaties toe te dichten. Ook nu wordt er weer zeer selectief gewinkeld in argumenten en de selectieve verontwaardiging van Diana (achternaam bekend bij de redactie) is werkelijk niet te begrijpen.
Wat ik in ieder geval duidelijk wil maken, is dat deze brief niet afkomstig is van het actiecomité INSAIDNee. Wij ondersteunen de inhoud overigens volledig, wij kennen de buurtbewoners bij wie langzamerhand de boosheid een uitweg zoekt en de namen en adressen zijn bekend bij de redactie. Datzelfde geldt voor Diana Achternaam Bekend. Alsof er één Diana in Oisterwijk woont. Hoezo niet anoniem? En wederom anoniem? Het actiecomité heeft nooit verhuld wie zij is. Waarom?
De bewoners die de brief hebben opgesteld en getekend, verwoorden oprecht wat zíj ondervinden. Daar hebben we geen Diana AB bij nodig om eens langs de deuren te gaan. Als zij zich wil melden als collectant voor de Brandwonden Stichting is ze overigens van harte welkom. Daar is een gierend tekort aan en mensen die gedreven langs de deuren gaan, zijn hard nodig. Dus Diana AB, meld je aan! Het is wel vrijwilligerswerk, dus er staat niets tegenover.
Waarom bewoners liever niet met naam en adres in de krant staan, is omdat er via bij voorbeeld Facebook zoveel bagger over je wordt uitgestort, dat een redelijke discussie niet meer mogelijk is. De zaken die Alwin aanhaalt zijn totaal niet steekhoudend, dat weet hij zelf ook.
Het wordt tijd dat deze zaak voor de rechter komt en dan zal blijken of de buurtbewoners wel of niet een punt hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dat wél zo is, maar ieder heeft recht op zijn eigen mening, zonder vervelende tot bedreigende reacties op Facebook. Wát een tolerantie bij de aanhangers van The Inside.
Wij gunnen Erik, Alwin en Marrick een fantastisch bedrijf toe en wij gunnen alle fans van The Inside dat het behouden blijft voor Oisterwijk, maar niet in The Inside. Tot slot wil ik gezegd hebben dat inwoners van Oisterwijk nu via allerlei wegen hun mening geven en gal spugen, terwijl het wérkelijke probleem natuurlijk bij het College van B&W zit, die beslissingen nemen die niet rechtmatig zijn en vervolgens afwachten hoe de wind waait.
Dus ik roep het College op: neem een duidelijk standpunt in! Alle bagger die de buurtbewoners van The Inside nu krijgen, horen linea recta naar het bordje van het College te worden doorgesluisd. Wethouder Smit, die in de krant laat optekenen te zullen doen wat in zijn vermogen ligt om een oplossing te vinden, is door ons gevraagd om alle partijen eens rond de tafel te krijgen. Antwoord: tot op heden niets, wij wachten met smart op antwoord. Wij durven de stelling wel aan dat het antwoord niet gaan komen. En wij doen niets anoniem of ‘achternaam bekend’.

Han Koopmans Heusdensebaan 12 Oisterwijk

Tilburg e.o.