Volledig scherm
De bankjes zijn gemerkt met de letters K, L en M. © Gert-Jan Buijs

Een prachtig plekje midden in de bossen

LOON OP ZAND - Bankjes herinneren vaak aan bijzondere personen of gebeurtenissen. Het Brabants Dagblad zoekt ze deze zomer op. Aflevering 2: het bankje van en voor Ria van Hoek tussen Loon op Zand en De Moer. 

Midden in de bossen, op de hoek Bergstraat/ Blauwloop tussen Loon op Zand en De Moer, staan drie bankjes. Ze herinneren aan Ria van Hoek, een vrouw die veel langer burgemeester van de gemeente Loon op Zand had willen zijn.

Ziekte

Zij onthulde in februari 2010 zelf haar 'bankjes'. Toen was al duidelijk dat ze vanwege haar ziekte niet langer burgemeester zou kúnnen zijn. Het was die dag werkelijk ijskoud; sneeuw, een gure wind die de gevoelstemperatuur omlaag joeg.

Hoe anders is het ruim acht jaar later. Hoewel de grote bossen hier nog voor een beetje verkoeling zorgen, is het vandaag zeker 30, 35 graden warmer dan toen. Ze wilde toen vanwege haar naderende afscheid iets geven én krijgen.

Florissant

De bankjes staan er in ieder geval nog florissant bij. Voor zover bekend nooit vernield of beklad, maar zeker veelgebruikt. Door Jan en alleman ook, getuige de sporen die zijn achtergebleven van lunchers (appelschillen en een aangevreten biscuitje), rokers (peuken), blowers (jointvloeitjes en wietzakjes) en wandelaars (stukken veter).

 Voor de bankjes van Ria van Hoek is een prachtige plek uitgekozen. Het geblaf van een verre hond klinkt zoals dat alleen in een bos kan klinken: geruststellend. De bankjes zijn gemerkt met de letters K, L en M. En nee, dat is geen sponsor maar ze staan voor Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer. Inmiddels is het alweer dik zes jaar geleden dat Ria van Hoek overleed. Ze hoopte dat wandelaars en fietsers er een welkome pleisterplaats en ontmoetingsplek aan over zouden houden. Er zit deze ochtend nog niemand, maar dat zegt helemaal niks. Straks rond lunchtijd zit het hier vast helemaal vol.

Tilburg e.o.