Meedoen is belangrijker dan winnen voor de dames van de Trekkertrek
Kaatsheuvel

videoKAATSHEUVEL - Vrijdagavond en zaterdag organiseerde de vriendengroep 't Zooike uit Kaatsheuvel voor de zesde keer hun trekkertrek. Wat begon als een laatste redmiddel om de club bijeen te houden, is inmiddels een succes geworden.

Bij een trekkertrek moet een tractor een gewicht over 100 meter over een baan trekken, waarbij het gewicht steeds meer weerstand geeft. Wie de 100 meter vol maakt, heeft een full pull. 

Corina Spierings van 't Zooike vertelt dat het organiseren eigenlijk een noodgreep was. ,,We vonden het leuk dingen te organiseren, maar er kwam niets echt van de grond. Toen hebben we afgesproken dat we een trekkertrek zouden organiseerden en als ook dat niks zou worden, we er mee zouden stoppen." Het werd direct een succes, misschien wel door de laagdrempelige klassen waarin deelnemers mee kunnen doen. Waar andere evenementen wedstrijden hebben voor zogenaamde specials, supersport en trucks, zijn er in Kaatsheuvel drie klassen: landbouw, boerensport én een vrouwenklasse. 

Volledig scherm
Ingrid van der Mast tijdens haar eerste meters van de Trekkertrek in Kaatsheuvel © Rudolf Robben

In deze categorie doen negen dames mee, waaronder de 22-jarige Romy van Aalst. ,,Maar ik ben na de eerste rit gediskwalificeerd omdat de tractor te zwaar was. Mooi balen, want ik had dus bijna een full pull." Wie nog wel voor de prijzen mee doet, is de 47-jarige Thea Zwart uit Sprang-Capelle. ,,Mijn vader doet hier mee, mijn man, zoon, broer en schoonzoon. Dan kan ik dus niet achterblijven." 

Volledig scherm
Trekkertrek in Kaatsheuvel: brullende motoren en zwarte rookpluimen © Rudolf Robben

Een beetje onwennig is het nog wel, zo achter het stuur van een tractor. ,,Ik doe helemaal niks met tractoren of zo en rij er nooit op. Dus dat alleen is al een ervaring." Voor haar schoonzus Ingrid van der Mast (34) is de trekkertrek al wat bekender, hoewel zij ook in het dagelijks leven tijdens haar werk in een supermarkt niks met tractoren doet. ,,Ik doe nu voor het tweede jaar mee. Ik vind het wel leuk om te doen. Helemaal nu ik gisteravond zelfs de eerste prijs won in de 5 ton regionale klasse. Dat gaf wel wat beteuterde gezichtjes bij sommigen mannelijke deelnemers", lacht ze. Na het wegen mogen beide dames zich klaar maken voor hun tweede rit. Zwart 'trekt' het gewicht tot zo'n 77 meter, Van der Mast net wat verder. Ze worden met de resultaten uit de eerste rit respectievelijk vijfde en vierde. Maar aan hun gezichten te zien, is het resultaat niet belangrijk: meedoen is belangrijker dan winnen.

Volledig scherm
Ingrid van der Mast, één van de negen deelneemsters aan de Vrouwenklasse van de Trekkertrek in Kaatsheuvel © Rudolf Robben
Volledig scherm
Thea Zwart, één van de negen deelneemsters aan de Vrouwenklasse van de Trekkertrek in Kaatsheuvel © Rudolf Robben
  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    KAATSHEUVEL - Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich zaterdagmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.

Tilburg e.o.