Volledig scherm
De lege sokkel op de hoek van de Erasstraat en de Driestapelenstoel. De vogel die erop stond, werd in 2017 gestolen en vernield. © BD

Nieuw monument voor verongelukte oorlogsvlieger Pierre van Boxtel in Kaatsheuvel

KAATSHEUVEL - De eind oktober 1941 in Engeland gesneuvelde oorlogsvlieger Pierre van Boxtel uit Kaatsheuvel krijgt een nieuw monument. Het oude werd vorig jaar juni van zijn sokkel op de hoek Erasstraat-Driestapelenstoel gezaagd. 

Op de schuinstaande zuil van beton stond een gestileerde vogel van messing, gemaakt door Joop Haffmans. Die vogel werd gestolen en door de daders vernield, evenals enkele andere kunstwerken in het dorp. 

Botsing bij landen

Op de pilaar is een kleine metalen plaquette aangebracht ter nagedachtenis aan RAF-piloot Pierre van Boxtel. Hij overleed op 20-jarige leeftijd in Chester, na een botsing met een Canadees lesvliegtuig. Dat was aan het opstijgen, terwijl de jonge Kaatsheuvelse vlieger juist wilde landen.  

Volledig scherm
Pierre van Boxtel © BHIC

Zoals eerder al werd aangekondigd laat de gemeente Loon op Zand nu een nieuw monument plaatsen. Het college heeft daarover afgelopen tijd gesproken met de nabestaanden van het oorlogsslachtoffer. 

'Tears from heaven' 

Kunstenaar en dorpsgenoot Jan van Strien werd aangezocht om een modern ontwerp te maken. Hij heeft gekozen voor een geheel nieuw kunstwerk en het  'Tears from heaven' genoemd. Het verbeeldt twee tranen die door de wolken naar beneden vallen. Ook duikt een abstracte voorstelling van een vliegtuig op. 

Het materiaal wordt het veelgebruikte roestbruine Cortenstaal. De gemeente heeft er 4000 euro voor uitgetrokken. 

André de Bruijn

Oud-medescholier André de Bruijn nam in 1991,  vijftig jaar na het overlijden van Pierre van Boxtel, het initiatief voor een blijvend aandenken. Dat monument werd op 5 mei 1995 onthuld. 

Wanneer en op welke wijze het nieuwe kunstwerk voor Pierre van Boxtel in Kaatsheuvel-West het licht zal zien, is nog niet bekend.   

Volledig scherm
Wijlen Annie van Best-van Boxtel poseerde in 2014 bij het oorlogsmonument voor haar broer Pierre. De messing vogel op de sokkel werd later gestolen. © Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

Tilburg e.o.