De gedenknaald op het KVLterrein in 2017.
Volledig scherm
De gedenknaald op het KVLterrein in 2017. © Jeroen van Eijndhoven / PVE

Crowdfunding is optie om gedenknaald bij KVL in Oisterwijk veilig te stellen

VIDEOOISTERWIJK - BOEi wil alsnog bekijken of het de gedenknaald van KVL in Oisterwijk tegen verder verval kan behoeden. Via crowdfunding zou daarvoor het geld bijeengebracht kunnen worden. Dat is de uitkomst van een tweede bijeenkomst over het monument, dat in 1941 door het personeel van de leerfabriek.

In juli liet BOEi als eigenaar nog weten dat het monument onbeschut buiten bleef staan. Er werd wel een 3D-scan gemaakt om de naald in de huidige vorm vast te leggen. 

Protest leidde tot het uitschrijven van een tweede bijeenkomst onder mensen voor wie het monument historische en emotionele waarde heeft. ‘Het plaatsen van een overkapping had de grootste voorkeur', laat BOEi in een verslag van de avond weten. ‘De naald verhuizen naar een overdekte locatie was veel minder in trek.’ 

Polimeks, de Turkse eigenaar van de monumentale gebouwen op het KVL-terrein, had aangeboden de gedenknaald een plek te geven in het atrium van het nieuw te bouwen hotel. 

‘Crowdfunding werd door de deelnemers aangedragen als een goed middel om het behoudsplan voor elkaar te krijgen en is een optie waar BOEi zeker over na gaat denken', laat de ‘maatschappelijke onderneming met een passie voor het restaureren en herbestemmen van erfgoed’ weten. 

Tilburg e.o.