Volledig scherm
Volgende Velleke: het kunstwerk dat Martijn Sandberg voor KVL gaat maken © Tom Tacken

De 'vellekes' van KVL keren in Oisterwijk terug: niet als huiden maar als kunst

OISTERWIJK - 'Vellekes' noemden de mannen van Koninklijke Verenigde Leder de koeienhuiden die in de leerlooierij van hand tot hand gingen. De 'vellekes' keren terug bij KVL in Oisterwijk, maar nu als kunst.

Martijn Sandberg, de kunstenaar, speelt graag met woord en beeld. 'De pit' van KVL, de groene vlakte tussen hoofdgebouw en ketelhuis, gaat hij omzomen met een lint van 'vellekes'. Het wordt een soort van lopende band in letters, te beginnen met 'eerste velleke' en te eindigen met 'laatste velleke'. Daartussenin komt dan in veelvoud: 'volgende velleke'. Over het materiaal dubt Sandberg nog: ,,Kan gegoten beton worden of keramiek." In het Europees Keramisch Werk Centrum op het KVL-terrein kan de Amsterdamse kunstenaar in elk geval terecht om zijn 'vellekes'-kunstwerk tot leven te brengen.

Bij BPD, dat het initiatief voor het kunstwerk nam, vielen ze ervoor. In de kunstcommissie zaten ook de gemeente Oisterwijk, diederendirrix architectuur & stedenbouw, MTD Landschapsarchitecten en het Europees Keramisch Werkcentrum.

Dossier KVL

Volledig scherm
Het Velleke was ook de naam van het personeelsblad van KVL © Joost van den Berg
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.