Volledig scherm
Nico de Bont renoveerde de voormalige ververij en splitterij, die de provincie nu wil gaan overdragen aan het Europees Keramisch Werk Centrum. © Fotostudio Image & Motion (Nico de Bont)

Volgende KVL-deal in Oisterwijk: keramisch centrum koopt oudste pand

OISTERWIJK - De provincie staat op het punt om nog een pand op het KVL-terrein in Oisterwijk af te stoten. Het gaat om de oude ververij en splitterij, waarin het Europees Keramisch Werk Centrum (ekwc) is gevestigd.

De directeur ervan, Ranti Tjan, bevestigt dat het aankoopproces bijna afgerond is: ,,Eerder een kwestie van weken dan van maanden." Het oudste fabriekspand op het terrein kent geen monumentale status. De provincie heeft het de afgelopen jaren drastisch gerenoveerd. Volgens Tjan zijn alleen isolatiemaatregelen nog nodig.

Den Bosch

Zijn aankoopsom haalt Tjan uit de verkoop van het oude onderkomen langs de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch. Vijf jaar geleden gaf Tjan te kennen die oude koffiebranderij in te willen ruilen voor een pand van de Oisterwijkse leerfabriek.

Daarmee gaf hij ook een sein aan de provincie af dat herbestemming van KVL de moeite waard was. Twee weken geleden diende de Turkse investeerder Polimeks zich als koper van vier KVL-panden aan. Een van die vier, het U-gebouw, wordt drastisch onder handen genomen. Er komt, na gedeeltelijke sloop, onder meer een hotel in.

Tjan vreesde vorig jaar nog dat KVL momentum verloor, maar hij is nu enthousiast over de deal die de provincie met Polimeks gaat sluiten. Zijn museum met werkplaats, voluit sundaymorning@ekwc, trekt veel internationale gasten. Tjan kan ze in de toekomst naar een overnachtingsplek op loopafstand verwijzen.  

Voor de laatste ontwikkelingen rond KVL zie het BD-dossier.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.