Volledig scherm
De Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de vliegbasis Leeuwarden hebben een recordaantal bezoekers getrokken. © ANP

Recordaantal bezoekers Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de vliegbasis Leeuwarden hebben een recordaantal bezoekers getrokken. Volgens woordvoerder overste Sidney Plankman kwamen in totaal 280.000 mensen af op de vliegshows, het leeuwendeel op zaterdag.

Volledig scherm
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (L), Generaal-majoor Dennis Luyt en luitenant-generaal Sander Schnitger voorafgaand aan het commando-overdracht tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden. © ANP

De vorige editie van de Luchtmachtdagen, in 2014 op vliegbasis Gilze-Rijen, trok 245.000 bezoekers. Plankman spreekt dan ook van een geweldig succes.

Grootste publiekstrekker in Leeuwarden waren de twee F35's, beter bekend als JSF. De nieuwe gevechtsvliegtuigen, die een paar weken in Nederland zijn, lieten beide dagen zien wat ze in huis hebben.

Red Arrows
Behalve spectaculaire vliegshows van militaire vliegtuigen, helikopters en aerobatics-teams als de Red Arrows uit Groot-Brittannië, waren er ook veel toestellen op de grond te bekijken en waren er diverse activiteiten voor jong en oud.

De enorme belangstelling leidde op beide Luchtmachtdagen tot aanzienlijke files op de wegen rondom Leeuwarden. Zaterdag was de toeloop zo groot dat de organisatie in de loop van de ochtend mensen opriep niet meer te komen en thuis de livestream te bekijken. ,,Dat de wegen volliepen was verwacht, maar dat zelfs het openbaar vervoer de toeloop niet aankon is nooit eerder gebeurd", aldus Plankman.

Hennis
Vrijdag werd tijdens een bijzondere ceremonie op de start- en landingsbaan het commando van de Koninklijke Luchtmacht overgedragen in het bijzijn van Defensieminister Jeanine Hennis. Ze wenste de nieuwe commandant Dennis Luyt veel succes toe en speldde de vertrekkende commandant Alexander Schnitger een koninklijke onderscheiding op.