Volledig scherm
Kapitein Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, tijdens de commando-overdracht van het 17e Pantserinfanteriebataljon. © ANP

Commando's vragen Marco Kroon te zwijgen: 'Voorkom dat levens in gevaar komen'

DEN BOSCH - Een aantal commando's roept militair Marco Kroon op om zich niet meer in media uit laten over een incident in 2007 in Afghanistan waarbij de Bosschenaar iemand zou hebben gedood. 

,,Wij gaan ervan uit dat de majoor Kroon zich vooraf geen rekenschap heeft gegeven van de effecten van zijn uitlatingen. Wij rekenen erop uit dat hij dit vanaf heden wel doet om te voorkomen dat de levens van zijn collega’s (verder) in gevaar worden gebracht", laten de commando's weten via hun raadsman Michael Ruperti.

De commando's herkennen zich niet in de uitlatingen van Kroon en ,,de door hem geschetste wijze van optreden", stellen zij. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de zaak.

Respect

De commando's geven aan dat ze respect hebben voor Kroon, commando, officier en ridder Militaire Willems-Orde, maar volgens hen betekent dit niet dat hij namens het Korps Commando Troepen spreekt. ,,Wij staan niet achter zijn keuze om herhaaldelijk in media informatie te geven omtrent zijn vermeende gedragingen tijdens een staatsgeheime operatie."

De commando's betreuren het dat er steeds berichten in media opduiken ,,over staatsgeheime operaties". ,,Deze publicaties brengen concreet de veiligheid van de commando's in gevaar", is hun boodschap. Zaterdag meldde De Telegraaf dat hij destijds op inlichtingenmissie was in Kabul, en alleen of met collega's in burgerkleding op pad ging. De krant baseert zich op bronnen bij en rond Defensie.

Geheime operatie

Oorlogsheld Marco Kroon bleek tijdens een geheime operatie in Afghanistan gevangen genomen te zijn. Toen de vijand hem om onduidelijke redenen liet gaan, wilde Kroon zelf de leider van de groep gevangen nemen, maar dat mondde uiteindelijk uit in een dodelijk vuurgevecht.

,,Het was hij of ik”, schrijft Marco Kroon in zijn eigen verklaring die hij in deze krant publiceerde. Kroon zag de man op een plek waar hij hem niet verwachtte en wilde hem overmeesteren, maar zag dat hij naar zijn automatische wapen greep; een AK-47. 

,,Ik moest nu aan mijn leven denken. Flitsen van zijn brute handelingen tijdens mijn gevangenschap kwamen in een klap weer allemaal boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood.’’

De commando fouilleerde de man omdat hij wilde weten wie hij was en wat hij van Kroon en de operatie wist. ‘Een schokkende ontdekking,’ noemde Kroon het, zonder verder in te gaan op details.

Meerdere keren

Kroon was in 2005, 2006 en 2007 meerdere keren in Afghanistan met het Korps Commandotroepen. Hij was pelotonscommandant en werd voor zijn dapperheid in 2009 geëerd met de allerhoogste militaire onderscheiding; de Militaire Willemsorde. 

Hij kreeg de onderscheiding onder meer voor zijn heldhaftige optreden toen hij zich met zijn peloton uit een hinderlaag wist te vechten. Ook heeft hij een keer het gevecht van een coalitiegenoot overgenomen zodat zij een gewonde konden afvoeren en dirigeerde hij tijdens een andere operatie eigenhandig de jachtvliegtuigen naar een plek waar het stikte van de Talibanstrijders.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement