Volledig scherm
PREMIUM
Jeanny van Houtum in haar broodkraam. © Jan Zandee

Markante marktkooplui ... ‘Klanten aan mijn kraam die ik als kind heb bezocht’

Oké, het is niet meer zoals vroeger, maar de weekmarkt blijft de moeite waard. Al is het maar om de enthousiaste marktkooplui, zoals Jeanny van Houtum uit Den Dungen.

Bijna blindelings halveert Jeanny van Houtum (55) op de kleine middagmarkt van Gemonde een heel brood tot twee halve. Van een groot deel van de klanten die aan haar kraam komen, weet ze zonder ernaar te vragen of ze een halfje wit of twee volkoren willen, en tussendoor informeert ze ook nog naar de kinderen of de verbouwing. ,,Ik ben opgeleid tot coupeuse en werkte eerder in een naaiatelier. Mijn vader, Harrie Blummel, heeft altijd als broodbezorger gewerkt in Wijbosch, waar ik ben opgegroeid. Als klein meisje ging ik al met hem mee. Toen er een nieuwe broodbezorger nodig was, besloot ik in zijn voetsporen te treden. Er komen nu nog klanten aan mijn kraam die ik samen met mijn vader als kind ook al bezocht." 

  1. Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierijstad’
    PREMIUM

    Het dorp van Steven Woudstra... ‘Schijndel ideale bruid voor Meierij­stad’

    Attentiestenen? Dat zijn mooie donkere stenen met daarop een fraaie foto van een (meestal) verdwenen pand plus een informatief tekstje. Een initiatief van architect Steven Woudstra (52). ,,Met deze stenen - er liggen dertig in Schijndel - wil ik de jeugd erop attent maken dat ze voorzichtig moet zijn met het erfgoed. In de jaren zeventig is veel verloren gegaan. Zoals de villa's van Jansen de Wit en van Bolsius. De attentiestenen liggen in diverse gemeentes. Sinds dit jaar ook in Utrecht en Uden. En zelfs in België." Ook in zijn andere ideeën is architect Steven Woudstra origineel; onder meer met religieus erfgoed in zijn portefeuille. ,,Kloosters, pastorieën en kerken. Omgebouwd tot zorgcentrum of tot appartementen. Of tot werkplek, zoals mijn architectenbureau in het Hervormde Kerkje."