Volledig scherm
© roy lazet

Misdaadmeter: meer geweld in Den Bosch, stad is onveiliger geworden

KAARTDEN BOSCH - Den Bosch is onveiliger geworden en gestegen op de ranglijst van onveilige gemeenten. Het staat op plek 15 van de lijst van de Misdaadmeter. De stad kende vorig jaar méér geweld, maar minder inbraken.

Vorig jaar eindigde Den Bosch nog op de 19de plaats. De stad kende over 2016 méér straatroven (35 stuks) en meer gevallen van mishandeling en bedreiging. Dat is tegen de landelijke trend in. Het aantal inbraken in woningen, schuurtjes en auto's daalde wel.

Bij de gemeente Den Bosch was donderdag niemand in staat om te reageren op de Misdaadmeter. De politie gaf geen reactie. ,,De gemeente is aanspreekpunt over de veiligheidscijfers'', aldus een politiewoordvoerster.

ZIE OOK: Bekijk hier hoe jouw gemeente scoort op de Misdaadmeter

Minder criminaliteit

Landelijk gezien is er sprake van minder criminaliteit: 8 procent minder dan een jaar eerder, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Het aantal gevallen van woningbraak en zakkenrollen daalde veel harder dan het aantal mishandelingen en bedreigingen. 

Er waren vorig jaar 14 procent minder woninginbraken en 13 procent minder zakkenrollers, maar slechts 3 procent minder mishandelingen en 4 procent minder bedreigingen. Uit de cijfers blijkt dat in 167 gemeenten er vorig jaar méér mishandelingen waren dan een jaar eerder.

Stad/platteland

Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van kleine gemeenten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.