Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/Hemera

Veel West-Brabantse gemeenten veiliger

Het gaat beter met de veiligheid in West-Brabant. Dat blijkt uit de nieuwe AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. Op de nationale ranglijst van meest onveilige plaatsen dalen veel gemeenten uit de regio of scoren ze (nagenoeg) even hoog.

De grootste 'winst' boekte Moerdijk. Vorig jaar maakte die gemeente door een inbraakgolf nog een forse negatieve sprong in het klassement, naar plek 83. Nu staat ze op 189, op een meer vertrouwde positie.

Minder woninginbraken

In de regio scoort Breda opnieuw het hoogst op de Misdaadmeter met plek 16. Dat is drie lager dan in de vorige editie dankzij minder woninginbraken (-20 procent), autodiefstallen (-31 procent), zakkenrollers (-23 procent) en overvallen (-42 procent). Roosendaal verbeterde zijn positie (van 27 naar 36) met soortgelijke dalingen. Wel steeg het aantal autokraken hier met 40 procent. Steenbergen spant in deze misdaadcategorie landelijk mede de kroon met bijna een verdubbeling van het aantal auto-inbraken van 56 naar 104, mogelijk door lokale daders.

Bergen op Zoom  (van 55 naar 57), Oosterhout (van 74 naar 75) en Etten-Leur (van 81 naar 85) zijn de drie andere West-Brabantse gemeenten in de top 100 die betere veiligheidscijfers haalden.

In de top honderd van gemeenten waar de kans op een woninginbraak het grootst is, komen in 2016 zelfs nog maar twee  West-Brabantse namen voor: Breda op plaats 90 en Alphen-Chaam  op 94, met elk zo'n 34 inbraken per 10.000 inwoners.

Klik hier voor lijst van alle gemeenten

Landelijke daling

De positieve trend in de regio is in lijn met de landelijke daling van de geregistreerde criminaliteit met  8 procent in 2016. De politiestatistieken duiden vooral op minder woninginbraken (-14 procent) en zakkenrollers (-13  procent). Gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen. Zo waren er vorig jaar slechts 3 procent minder mishandelingen en 4 procent minder bedreigingen. 

In het werkgebied van de politie Zeeland-West-Brabant daalde het aantal woninginbraken vorig jaar spectaculair van 5.298 naar 3.663 (-31 procent). Er waren in vergelijking met 2015 minder overvallen (100 tegen 111) en minder straatroven (169 tegen 224). 

Straatroven

Net als een jaar eerder is landelijk gezien de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden in Nederland werden veiliger en maar amper de helft van de kleine gemeenten. Amsterdam is al vier jaar op rij de onveiligste gemeente van het land. In die stad is bijvoorbeeld het aantal straatroven (1.331) ondanks een daling van 8 procent in ook verhouding nog altijd het hoogst  (16 per 10.000 inwoners).

De veiligste gemeente van het land is Tubbergen in Twente. De veiligste in West-Brabant is Drimmelen op plaats 317 van in totaal 386 gemeenten. 

De AD Misdaadmeter is gebaseerd op de aangiftecijfers 2016. Voor de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten wordt gekeken naar tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraken, berovingen, autokraken en geweld.