Volledig scherm
© Henk Peters

Jack Mikkers (VVD) voorgedragen als burgemeester van Den Bosch

DEN BOSCH - VVD'er Jack Mikkers is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Bosch. Dat is maandagavond bekendgemaakt in een ingelaste raadsvergadering. Naar verwachting begint hij op 1 oktober. 

,,Ik ben trots en dankbaar dat ik het vertrouwen heb gekregen om dit mooie ambt in de hoofdstad van onze provincie, een stad waar elke Brabander trots op is, te mogen gaan vervullen'', schreef Mikkers maandagavond aan de inwoners van Veldhoven, waar hij nu burgemeester is. 

De bekendmaking van Mikkers was live te volgens via het Twitter-account van de gemeenten. Mike van der Geld, voorzitter van de vertrouwenscommissie, noemt de voorgedragen burgemeester een ,,humorvolle man, die boven de partijen staat. Hij is iemand die veel tussen de mensen staat en veel in de raad is.'' 

Mikkers (48) reageerde ook al op de site van de gemeente Den Bosch: ,,Wanneer ik benoemd word, zal ik er voor zorgen dat de stad ook trots is op zijn burgemeester.'' Als de minister van Binnenlandse Zaken de voordracht van Mikkers goedkeurt - normaal gesproken is dat een formaliteit - wordt hij opvolger van Ton Rombouts, die op 1 oktober vertrekt. 

Mikkers kent Den Bosch van zijn studietijd. Hij studeerde in 1991 af van de opleiding Bestuurskunde aan de HEAO. Sinds 2007 is hij burgemeester van Veldhoven. Daarvoor, vanaf 2003, was hij eerste burger in Maasdriel. 

23 mensen solliciteerden op de functie van burgemeester van Den Bosch; acht vrouwen en vijftien mannen. Het aantal sollicitanten viel wat tegen. De gemeente hoopte aanvankelijk op minimaal dertig sollicitanten. 

ZIE OOK: Advies voor toekomstig burgemeester Den Bosch: 'Zitten op 'n bierkratje in de wijk en praten'

Past in profiel

Volgens de gemeenteraad is Mikkers een sterke bestuurder met lef, die vasthoudend is en van zich laat horen. Hij past uitstekend in het profiel, aldus de gemeenteraad. 

Hij heeft als burgemeester van Veldhoven een groot netwerk. Van der Geld vindt hem een betrokken burgervader. ,,Zijn frisse en toekomstgerichte blik maakt hem de burgemeester die onze gemeente nu nodig heeft.''

Formaliteit

Nu Mikkers is voorgedragen, gaat het advies van de gemeenteraad naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Officieel beoordeelt de ministerraad of Mikkers echt burgemeester moet worden. Dat gebeurt waarschijnlijk na het zomerreces. 

Poll

Nieuwe burgemeester Jack Mikkers is een aanwinst voor Den Bosch

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
1488 stemmen